Politică

Europarlamentarul Maria Grapini îl atacă pe preşedintele Klaus Iohannis în timp ce îşi exprimă revolta faţă de iniţiativele cancelarului Sebastian Kurz: n ce vacanţă mai e Iohannis, când amicul său austriac încalcă drepturile copiilor români?

Europarlamentarul Maria Grapini îl atacă pe...

Autor: Departamentul Politic

06.01.2019, 14:26 76

Europarlamentarul Maria Grapini a afirmat că este revoltată de măsura discriminatorie privind indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi ai muncitorilor din Austria, întrebându-se „în ce vacanţă mai e acum Klaus Iohannis” când cancelarul austriac Sebastian Kurz „încalcă drepturile copiilor români”.

Europarlamentarul umanist a adăugat că va depune, luni o nouă interpelare către Comisia Europeană, prin care va solicita o justă măsură şi intervenţia de urgenţă a Europei în acest scandal major pe care Austria l-a provocat, încălcând toate principiile juridice de funcţionare ale UE.

“Sunt revoltată, este incredibil, ilegal, imoral şi discriminatoriu! Indexarea alocaţiilor pentru copii, în funcţie de costul vieţii din statul membru în care copiii îşi au reşedinţa va afecta 132.000 de copii din mai multe state membre! Guvernul Austriei ne sfidează şi sfidează o Europă întreagă! Cetăţenii UE plătesc impozite şi contribuţii la sistemele naţionale de protecţie socială în acelaşi mod ca resortisanţii naţionali. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere legal, ei au dreptul la aceleaşi prestaţii! Am primit pe puţin trei răspunsuri din partea Comisiei Europene, în care scrie clar că că regulamentele Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială stabilesc norme comune pentru plata prestaţiilor familiale pentru lucrătorii angajaţi în alt stat membru, astfel că lucrătorii mobili au dreptul la aceleaşi alocaţii pentru copii ca lucrătorii locali, indiferent de locul de reşedinţă al copiilor!”, a declarat Maria Grapini, duminică la Timişoara, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a europarlamentarului.

Aceasta a reamintit de vizita cancelarului Austriei Sebastian Kurz la Bucureşti, pe 21 decembrie, precizând că atunci preşedintele Klaus Iohannis a lăsat impresia că este bun prieten cu oficialul străin. Grapini a întrebat retoric în ce vacanţă se află şeful statului, când „amicul său austriac” încalcă cu impertinenţă drepturilor copiilor români.

„Cancelarul Austriei a fost recent la Bucureşti când, într-o sfidare totală, a preferat să ne ameninţe că firmele austriece vor pleca din România, dacă se va pune în aplicare ordonanţa guvernului! Preşedintele nostru a lăsat impresia peste tot că este bun prieten cu Sebastian Kurz. În ce vacanţă mai e acum Klaus Iohannis, când amicul său austriac încalcă drepturile copiilor români, cu o impertinenţă pe care Europa n-a mai cunoscut-o vreodată? Sunt strategiile electorale mai importante, chiar şi acum, pentru preşedintele României decât soarta copiilor noştri din Austria?“, a conchis Maria Grapini.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz a vizitat România, pe 21 decembrie, având întrevederi la Bucureşti cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni şi cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

Referitor la situaţia din Austria, ministerul pentru românii de Pretutindeni a transmis, sâmbătă, că indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi ai muncitorilor din acest stat nu reflectă principiul egalităţii şi nediscriminării. Ministrul Natalia Intotero a spus că va fi discutată situaţia la reuniunile din cadrul Preşedinţiei Consiliului UE.

La rândul lor, reprezentanţii MAE consideră că legea privind ajutarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai muncitorilor din Austria, intrată în vigoare la începutul anului, este o decizie care contravine legislaţiei UE, şi creează o situaţie discriminatorie, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autorităţile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor şi al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia şi Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocaţie sau deducere fiscală) şi trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătăţite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferenţa dintre nivelul preţurilor dintre cele două ţări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO