Politică

Exerciţiu sub egida NATO în premieră, la Târgu Mureş, fiind simulat un accident cu mii de victime

Exerciţiu sub egida NATO în premieră, la Târgu...

Autor: Gabriela Ghitcuta

04.07.2016, 10:34 122

Exerciţiul este organizat de Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre(EADRCC) al NATO şi România şi va presupune simularea computerizată a unei situaţii de urgenţă de mare amploare, soldată cu victime multiple şi evacuarea unui număr de mii de persoane, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă(IGSU).

Acţiunea se va desfăşura între 4-7 iulie la Centrul Naţional de Pregătire şi Simulare de la Târgu Mureş, iar printre participanţii din partea României sunt reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, IGSU, ISU Mureş, Ministerul Apărării Naţionale şi Unitatea de Primiri Urgenţe/SMURD de la Spitalul Judeţean Mureş, preciează sursa citată.

"În realitatea virtuală a fost construit un întreg oraş unde se va desfăşura exerciţiul. Echipajele implicate în exerciţiu, dintre care şase provenind din alte state, vor participa cu câte un comandat şi un membru al echipajului. Aceştia vor avea asociaţi câte un avatar în realitatea virtuală cu care se vor putea deplasa în mediul virtual în care se vor produce situaţii de urgenţă de amploare. Comandanţii de la faţa locului (tot ca avataruri în realitatea virtuală) vor trebui să coordoneze echipele de intervenţie aflate în clădiri prăbuşite, cu victime prinse între dărâmături, în zone contaminate cu substanţe chimice sau în clădiri aflate în flăcări", se notează în comunicatul IGSU.

Vor fi simulate misiuni de căutare-salvare, triaj, decontaminare. Reprezentanţii IGSU susţin că ""responsabilii din centrele de coordonare vor ţine legătura cu forţele de intervenţie doar prin intermediul staţiilor radio şi, în funcţie de informaţiile pe care le primesc, trebuie să ia decizii pentru gestionarea acestei situaţii".

Oficialii care s-au ocupat de organizarea acestui exerciţiu spun că acesta are drept scop solicitarea la maximum a capacităţii de intervenţie civilă la nivel naţional şi de a testa mecanismele de cooperare între civili şi militari şi de asistenţă internaţională la dezastre.

Procedurile prevăzute în scenariu vor fi puse în practică şi de echipe internaţionale prezente la Târgu Mureş din Armenia, Austria, Belgia, Bosnia Herţegovina, Cehia, Elveţia, Estonia, Georgia, Germania, Israel, Norvegia,Serbia, Suedia, SUA, Elveţia, Turcia şi Ucraina.

De asemenea, vor participa şi reprezentanţi ai Secretariatului Internaţional NATO, ai Centrului de Excelenţă NATO pentru medicină militară (MILMED COE), ai Centrului de Excelenţă NATO pentru Managementul Crizelor şi Răspuns la Dezastre, precum şi experţi civili NATO.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO