Politică

Exerciţiul "Seism 2018": Preşedintele a decretat instituirea stării de urgenţă

Exerciţiul "Seism 2018": Preşedintele a decretat...

Autor: Firuta Flutur, Mediafax

13.10.2018, 22:19 584

În cadrul exerciţiului naţional "Seism 2018", preşedintele României a decretat, sâmbătă, instituirea stării de urgenţă, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

IGSU arată că starea de urgenţă reprezintă "ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe tot teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie, în cazul de faţă, în situaţia producerii unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre".

Exerciţiul "Seism 2018", care a presupus simularea intervenţiei la un cutremur cu magnitudine de 7,5 pe Richter în România, a arătat, la 12 ore după seism, că 450 de persoane şi-au pierdut viaţa, alte 1.791 sunt rănite, peste 3.200 sunt dispărute, înregistrându-se 30.000 de sinistraţi.

"La 12 ore de la momentul seismului, avem 450 persoane decedate şi încă 1.791 de persoane rănite, 3.218 în continuare dispărute. Sunt încă 88 de persoane surprinse sub dărâmături. Am discutat cu ministrul Sănătăţii pentru rezolvarea tuturor formalităţilor pentru echipele medicale care vor sosi în România. La acest moment, avem din punct de vedere al sinistraţilor, în jur de 30.000 de sinistraţi", a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

În urma şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului Bucureşti, a fost luată decizia ca cele 30.000 de persoane sinistrate existente să fie cazate în taberele organizate de autorităţi, unde li se vor asigura alimente, haine şi produse de igienă personală. Taberele pentru sinistraţi vor fi amenajate în judeţul Ilfov pe stadioanele Pantelimon, Voluntari, Ştefăneşti şi Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat prin grija autorităţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO