Politică

Existenta UDMR, pusa in pericol de aparitia unui nou partid maghiar

Existenta UDMR, pusa in pericol de aparitia unui nou partid maghiar

Marko Bela este incoltit din toate partile de maghiarii sai

02.08.2007, 18:56 37

Uniunea Civica Maghiara a strans 25.000 de semnaturi necesare inregistrarii sale ca partid politic, iar dupa verificarea listelor, formatiunea care se vrea o alternativa la UDMR va putea depune actele pentru inregistrare sub numele de Partidul Civic Maghiar, a anuntat unul dintre liderii acestei structuri, Gazda Zoltan.
La alegerile din 2004, UDMR - care guverna alaturi de PSD - reusise sa blocheze inregistrarea formatiunii. Liderul Uniunii Marko Bela recunostea atunci ca intrarea in cursa a unui nou partid maghiar ar putea conduce la esecul amandurora intrucat doua formatiuni maghiare nu pot trece impreuna pragul electoral de 5%. Bazinul electoral al maghiarilor este de aproximativ 7%.
Insa acum lucrurile par a nu mai putea fi oprite.
"Au fost adunate peste 25.000 de semnaturi, deci mai multe decat cele necesare, iar in perioada urmatoare vom trece la verificarea listelor", a subliniat presedintele UCM - Scaunul Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan.
Partidul Civic Maghiar si-a anuntat intentia de a deveni alternativa la UDMR si principalul obiectiv al acestei formatiuni este castigarea autonomiei Tinutului Secuiesc.
"Este o stare de fapt, daca indeplinesc conditiile legale este dreptul lor sa se inregistreze. Insa noi credem ca pluralismul politic trebuie sa se manifeste in cadrul UDMR. Doua partide maghiare vor avea dificultati din cauza exigentei pragului de 5%. Nu ne bucura, dar asta e", a comentat ieri Peter Eckstein-Kovacs, unul dintre liderii UDMR.
Totusi UDMR nu sta cu mainile in san si isi cauta aliati. "Tinta" principala este pastorul Laszlo Tokes - care are o mare influenta in maghiarime - seful unei alte structuri maghiare, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). UDMR si CNMT au inceput tatonarile pentru prezentarea unei liste comune la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc in toamna si care vor indica trendul pentru alegerile legislative interne de anul viitor. Negocierile purtate la inceputul acestei saptamani nu au condus la rezultate concrete, dar exista promisiunea unui acord. Tokes admite si el ca maghiarii nu au nicio sansa daca nu merg uniti, dar orgoliile au facut ca de cativa ani incoace unitatea maghiarilor sa fie doar un deziderat. Insa Tokes este curtat la randul sau de UCM.
Liderul formatiunii Szasz Jeno l-a laudat pe Tokes, despre care afirma ca este mult mai potrivit decat oricare dintre candidatii pentru europarlamentare propusi de UDMR. UCM, recunoscuta drept sustinatoare a candidaturii episcopului reformat Tokes la Parlamentul European, l-a ajutat pe acesta in strangerea a 140.000 de semnaturi din partea sustinatorilor.
"Pentru noi, maghiarii din Romania, si daca o luam din punct de vedere matematic, nu este indiferent daca ne straduim pentru 5%, cat trebuie sa adune cei doi ilustri necunoscuti reprezentanti ai UDMR la nivel european, adica un ministru suspendat (Nagy Zsolt) si unul numit ieri (Iuliu Winkler), sau sa adunam doar 2,8% pentru o personalitate ilustra, istorica, precum Tokes Laszlo", a afirmat presedintele UCM, Szasz Jeno.
In acest zbucium, UDMR s-a vazut obligata sa ceara public reconcilierea. Potrivit unui comunicat al UDMR, Uniunea solicita CNMT, Consiliului National Secuiesc (CNS), o alta formatiune cu pretentii politice, consultari pentru o serie de obiective cum ar fi asigurarea unei reprezentari politice puternice la Bruxelles, la Bucuresti si in administratia locala a comunitatii nationale maghiare.
Disparitia Uniunii ar putea pune in dificultate si partidele romanesti. Pentru ca, de 11 ani, UDMR asigura echilibrul, chiar daca fragil, al guvernarii. Guvernarile dintre 1990 si 1996 nu au avut nevoie de UDMR pentru ca activitatea executiva era sustinuta de partide precum PRM sau Partidul Socialist. Dupa 1996 aceasta optiune nu a mai fost una valabila, iar partidele au avut nevoie de UDMR.
Uniunea a sustinut guvernarea minoritara a lui Adrian Nastase dintre 2000 si 2004, si nici Alianta nu ar fi venit la putere fara sprijinul politicienilor maghiari. Disparitia acestei formatiuni cu un scor aproape constant de 7% va obliga la gasirea altor solutii.
Or, alte solutii nu prea sunt in conditiile in care partide precum PNTCD nu dau semne ca s-ar ridica din cenusa, in vreme ce altele cu accente prea putin europene, cum este PNG, prind aripi.
Partidele romanesti din zonele maghiare au speculat disputele interne ale maghiarilor.
Presedintele PSD Covasna, Horia Grama, a declarat ieri ca in opinia sa in spatele dorintei UCM de a inregistra un nou partid nu se ascunde altceva decat lupta pentru functii.
"In prezent, nu pot ajunge la ciolan din cauza UDMR si au vazut ca acum se erodeaza politica UDMR si au zis ca incearca ei. Cei de la UCM sunt mai radicali, dar merg pe aceeasi filosofie", sustine Grama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO