Politică

Finul liderului PD Emil Boc, numit de Guvern prefect al judetului Cluj

11.11.2005, 19:52 58

Vicepresedintele PD Cluj-Napoca, avocatul Alin Tise, finul liderului PD Emil Boc, a fost numit ieri de Guvern in functia de prefect al judetului Cluj, in locul lui Mihail Hardau, nominalizat pentru postul de ministru al educatiei si cercetarii.

Emil Boc, presedintele PD, este nasul de cununie al lui Tise, care s-a casatorit anul trecut.

Executivul a aprobat si eliberarea lui Mihail Hardau din functia de prefect al judetului Cluj, iar aseara acesta a depus juramantul in fata presedintelui Traian Basescu.

PD pastreaza "traditia" nominalizarii in posturile vacante ale unor rude prin alianta ale liderilor partidului. In primavara Gheorghe Seculici, de la Arad, l-a inlocuit in functia de vicepremier pe Adrian Videanu, ajuns primar general al Capitalei. Seculici, care a fost inlocuit in toamna, din pozitia guvernamentala cu un apropiat a lui Videanu, Gheorghe Pogea, este cumatrul lui Traian Basescu. Fiica lui Seculici este casatorita cu primarul Aradului Gheorghe Falca, iar nasul celor doi este Traian Basescu. Seful statului mai are un cumatru intr-un post guvernamental, este vorba despre prefectul de Arges, Ion Carstoiu.

Alin Tise a declarat ieri, pentru Mediafax, ca nominalizarea sa pentru postul de prefect este o mare onoare, dar si o mare responsabilitate. El a spus ca isi va desfasura activitatea numai pentru cetateni si in sprijinul lor.

"Prefectura isi va desfasura activitatea pe principiile legalitatii, respectarii si aplicarii legii, impartialitatii, obiectivitatii, eficientei si transparentei, pentru cetatean si in sprijinul sau. Cred ca procesul descentralizarii administratiei publice este ireversibil si va duce la cresterea bunastarii locuitorilor judetului Cluj", a adaugat Tise.

Tise este membru PD din 2001, ocupand functia de vicepresedinte al filialei PD Cluj-Napoca. Dupa alegerile locale din 2004, el a ajuns consilier local din partea PD.

Noul prefect de Cluj s-a nascut in 19 septembrie 1974 si a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai. Este avocat al Baroului Cluj din 1998.



Darul de la nas, trecut in declaratia de avere

Potrivit declaratiei sale de avere din mai 2005, finul liderului PD detine 300.000 de actiuni la Rompetrol in valoare de 255,9 mil. lei vechi (aproape 26.000 RON), precum si cinci apartamente, o casa de locuit si doua autoturisme. El a declarat ieri ca si-a vandut actiunile la Rompetrol in luna iulie.

In declaratia de avere, Tise a trecut si darul de nunta, care s-a ridicat la 950 de milioane de lei vechi (95.000 RON).

Alin Tise detine si trei terenuri intravilane si mai are actiuni la S.C. Broker S.A. in valoare de 238 mil. lei vechi (23.800 RON) si parti sociale la S.C. Cons Financiar SRL, in valoare de un milion de lei vechi (10.000 RON). Noul prefect de Cluj a vandut in perioada 2004-2005 actiuni in valoare de 1.335.837.900 de lei vechi (133.583 RON) si 16.000 de euro. Tise are si credite in suma de 55.000 de euro si 23.900 de dolari.

Fostul prefect de Cluj si proaspat ministru al educatiei Mihail Hardau urma sa depuna aseara juramantul in fata presedintelui Basescu. Hardau s-a nascut in 15 decembrie 1947 la Ocna Mures. Este absolvent al Facultatii de mecanica din cadrul Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, profesor universitar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, din 1978.

Este membru PD din 1996, iar in 2000 si 2004 a fost consilier judetean. Mihail Hardau a fost vicepresedinte al Biroului Permanent Judetean PD Cluj, intre 1997-2001, presedinte al Biroului Permanent Local PD Cluj-Napoca (2001) si responsabil zonal in cadrul Biroului Permanent Judetean al Partidului Democrat. Hardau este membru PD din anul 1996 si prefect de Cluj din ianuarie 2005.



Cearta pe posturile de prefect

Partidul Conservator cere inapoi de la Alianta D.A. cele cinci posturi de prefect care ii reveneau prin algoritmul coalitiei si la care a renuntat in iarna, dupa ce presedintele Traian Basescu a numit formatiunea o "solutie imorala".

Potrivit unor surse parlamentare, conducerea liberala a acceptat deja sa cedeze trei prefecturi conservatorilor, inainte ca o discutie in acest sens sa aiba loc in Alianta D.A. Democratii nu privesc cu ochi buni intelegerea dintre liberali si conservatori si reproseaza formatiunii lui Dan Voiculescu faptul ca vor sa strice iarasi relatiile din interiorul Aliantei, care abia intrasera intr-o stare de acalmie.

"E clar ca PC vrea sa faca trimitere la protocolul initial al coalitiei prin care ii reveneau cinci posturi de prefect si nu vad rostul pentru care aceasta formatiune le-ar cere acum inapoi, pentru ca mai este doar o luna si jumatate pana in momentul in care prefectii va trebui sa renunte la viata politica", a declarat pentru ZF vicepresedintele PD Cezar Preda.

El spune ca acesta nu ar trebui sa fie totusi un subiect de cearta in alianta, pentru ca premierul Calin Popescu-Tariceanu este singurul care poate decide numirea si revocarea din functie a prefectilor.

Oricum, mai spune Preda, va trebui ca o noua discutie pe aceasta tema sa aiba loc in Alianta si in Coalitie si sa se decida care vor fi prefecturile care vor fi date PC, in cazul in care se va ajunge la concluzia ca partidul trebuie sa primeasca totusi ceva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO