• Leu / EUR4.9469
  • Leu / GBP5.8072
  • Leu / USD4.7475
Politică

Fitch: Situaţia politică nu este un risc imediat, dar nu trebuie să afecteze consolidarea fiscală

Fitch: Situaţia politică nu este un risc imediat, dar nu trebuie să afecteze consolidarea fiscală

Autor: Vlad Popescu

12.07.2012, 00:04 148

Instabilitatea politică din România nu reprezintă un risc imediat pentru ratingul de credit al ţării, însă ar putea trece în prim-plan dacă ar afecta consolidarea fiscală, ar întârzia reformele structurale sau ar căpăta caracter permanent, potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings. Fitch atribuie României ratingul "BBB-", cu perspectivă stabilă. Potrivit agenţiei, principalele riscuri pentru ratingul României sunt deficienţele structurale şi expunerea la criza din Grecia şi din zona euro. Situaţia financiară a ţării beneficiază de consolidarea fiscală şi de rezervele-tampon substanţiale împotriva vulnerabilităţilor externe. "Pentru ca instabilitatea politică să afecteze ratingul, ar trebui să afecteze administraţia astfel încât să ameninţe obiectivele fiscale sau să întârzie reformele structurale sau dacă ţara ar avea dificultăţi în privinţa satisfacerii necesităţilor de finanţare.

Încă nu s-a întâmplat asta, însă s-ar putea întâmpla dacă nivelul actual de instabilitate ar deveni o caracteristică permanentă a vieţii politice româneşti", se spune într-un comunicat transmis miercuri de Fitch.

Astfel, principalul motiv de îngrijorare pentru Fitch ar fi întârzierea reformelor structurale convenite în acordul României cu FMI şi Comisia Europeană, inclusiv privatizarea companiilor de stat, domeniu în care există deja probleme după eşecul încercării de vânzare a Cupru Min Abrud şi după intrarea Hidroelectrica în insolvenţă.

"Cu toate acestea, credem că USL este ataşată programului convenit cu FMI şi UE. Pe lângă reformele structurale, acest angajament ar trebui să presupună respectarea ţintelor fiscale şi menţinerea relaţiei cu creditorii multilaterali. Creşterile salariale din sectorul public, anunţate în luna mai, au fost convenite în avans cu FMI şi UE, spre exemplu", notează Fitch.

Agenţia anticipează că deficitul bugetar pe metodologia ESA 95 va fi de puţin sub 3% din PIB în 2012, iar România va ieşi din procedura de deficit excesiv a UE la mijlocul anului viitor.

Totuşi, riscurile legate de bugetul pentru anul 2013 sunt mai ridicate, în contextul alegerilor parlamentare din noiembrie anul acesta.

"Rezultatele de la alegerile locale recente sugerează că USL va câştiga confortabil, iar unii oficiali ai USL au props măsură care ar necesita economii suplimentare pentru a evita derapaje fiscale. Totşi, chiar şi în cazul unei înclinaţii populiste, considerăm că angajamentul faţă de program va rezista dincolo de alegeri", spun experţii Fitch.

Astfel, principalul scenariu pe care mizează agenţia este că deficitul bugetului general va scădea în următorii doi ani ca procent din PIB, însă într-un ritm mai lent faţă de proiecţiile oficiale, pe fondul creşterii cheltuielilor sociale.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9469
Diferență: 0,0222
Ieri: 4.9458
Azi: 4.7475
Diferență: -0,3526
Ieri: 4.7643
Azi: 5.8072
Diferență: 0,062
Ieri: 5.8036
Azi: 4.7246
Diferență: -0,7374
Ieri: 4.7597