Politică

Florin Cîţu, ministrul finanţelor, este propunerea PNL pentru poziţia de prim-ministru. USR-PLUS şi UDMR încă nu şi-au exprimat punctul de vedere

Florin Cîţu, 48 de ani, fost director de trezorerie la ING

Florin Cîţu, 48 de ani, fost director de trezorerie la ING

Autor: Răzvan Botea, Iulian Anghel

10.12.2020, 00:07 564

Florin Cîţu (48 de ani), actualul ministru de finanţe, este propunerea liberalilor pentru funcţia de premier.

„Cu o singură abţinere, Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal a decis ca propunerea noastră pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu”, a spus miercuri Ludovic Orban, preşedintele PNL.

Într-o vreme de criză gravă, propunerea unui economist recunoscut, chiar dacă contestat, pare soluţia bună găsită de preşedintele Klaus Iohannis care, fără să-şi mai arunce paltoanele pe maşini, ca în vremurile bune, arată că vrea să fie şi el „jucător” asemenea predecesorilor săi.

Foarte probabil că pieţele vor acţiona favorabil dacă Florin Cîţu va fi înscăunat ca premier – o decizie ce aparţine parlamentului. Pentru că Florin Cîţu, fără să fie un patriarh al austerităţii, este un economist care a promis reducerea deficitului bugetar al României şi chiar a avut un plan (în bugetul iniţial pentru 2020) pentru acest lucru. Acum el crede că, în 2020, deficitul bugetar se va reduce de la 10% din PIB la 7% din PIB. Doar că asta ar presupune constrângeri financiare serioase. Şi una este să dai din plisc că faci şi alta este să şi faci. Aşa că misiunea viitorului premier va fi una de Sisif. Dar nu este pierdut (politic) nimic pentru el. Pentru că sunt patru ani fără alegeri. Cîţu ar fi unul dintre cei mai educaţi premieri ai României de după revoluţie, dacă parlamentul viitor îl va instala în funcţie.

Florin Cîţu are 48 de ani şi a obţinut în 1996 diploma de licenţă în economie la Grinnell College, Iowa, Statele Unite ale Americii. În 1999 a absolvit un masterat în economie în acelaşi stat american şi a urmat cursurile de doctorat la aceeaşi universitate, însă nu le-a finalizat, potrivit biografiei sale publicate pe site-ul Senatului (el fiind senator).

Primul său loc de muncă consemnat, potrivit sursei citate, apare ca fiind în 2002 ca economist la Banca Naţională a Noii Zeelande. Între 2003 şi 2004 a fost economist la Banca Europeană de Investiţii (BEI) în Luxemburg, iar între 2006 şi 2011 a lucrat în cadrul ING Bank ca economist şi mai apoi director de pieţe financiare.

În 2016 a intrat în politică şi a participat pe listele PNL pentru Senat. În prezent este ministrul finanţelor începând cu noiembrie 2019.

În februarie guvernul Orban  a fost demis prin moţiune de cenzură, iar premierul desemnat a fost Florin Cîţu, care, ulterior, a refuzat fotoliul de premier, o acţiune care era totuşi menită să împingă decizia politică spre alegeri anticipate. PNL a forţat nota ştiind că Florin Cîţu nu va fi înghiţit nicidecum de PSD. Cîţu a fost unul dintre puţinii parlamentari ai PNL foarte critici la adresa politicilor economice ale PSD.

În criza trecută, în vreme ce era directorul de pieţe financiare la ING, el a speculat alături de alţi economişti, potrivit folclorului public, împotriva leului, alături de alţi trezorieri ai două bănci din România. Asta l-a costat poziţia de bancher. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu povestea, cu mult umor, după criza din 2009-2010 cum aceşti „valutişti” se fereau de controalele Băncii Naţionale: săreau din crenguţă în crenguţă, până ce, ţup!, nu au mai avut unde fugi şi au căzut. Dar vremea a trecut şi, iată, Cîţu a trecut peste ghinionul de atunci.

În calitate de ministru de finanţe, Florin Cîţu a cerut să participe la şedinţele Consiliului de Administraţie al BNR (legea îi permite). Lumea a râs, având în vedere precedentul în care un alt premier a fost lăsat la uşa BNR, cu aceleaşi pretenţii în braţe. Acum însă este altceva, iar Mugur Isărescu nu va mai putea evita întâlniri face-to-face cu premierul Cîţu, chiar dacă ar vrea. Vremea se schimbă şi moravurile împreună cu ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO