Politică

Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor: România ar putea avea nevoie de cheltuieli suplimentare de minim 1% din PIB

Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor: România ar putea...

Autor: Mihai Gongoroi

14.03.2020, 18:30 473

Dacă estimările făcute în aceste zile pentru creşterea economică în UE se adeveresc, România o să aibă nevoie de un pachet substanţial de cheltuieli bugetare suplimentare de minim 1% din PIB pentru susţinerea economiei, a afirmat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

"Dacă estimările făcute în aceste zile pentru creşterea economică în UE se adeveresc, o să fie nevoie de un pachet substanţial, resurse publice şi private, pentru a susţine economia României - minim 1% din PIB", a scris, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-o postare pe Facebook.

Ministrul Finanţelor adaugă că pregăteşte resurse financiare inclusiv pentru acest scenariu, obiectivele sale fiind consolidarea creşterii economice sustenabile, menţinerea locurilor de muncă şi menţinerea puterii de cumpărare a românilor.

"Suntem gata pentru orice scenariu, dar începem treptat. În primul rând cu măsuri pentru sectoarele pentru care deja avem informaţii că sunt afectate. Mă voi asigura că România primeşte resurse semnificative din fondurile care sunt create acum în UE pentru a sustine efectele economice ale epidemiei de coronavirus. Inclusiv voi cere ca acele cheltuieli care sunt legate direct de combaterea epidemiei de coronavirus să nu fie luate în calcul la execuţia bugetară!", mai spune Florin Cîţu.

Acesta conchide afirmând că "pachetul de măsuri pentru stimularea economiei reprezintă un efort colectiv din partea întregii societăţi" şi că acum "nu este momentul pentru populism, este nevoie de responsabiliate".

Criza generată de coronavirus va duce economia Uniunii Europene şi a zonei euro într-o recesiune adâncă anul acesta, a anunţat vineri Executivul blocului comunitar într-un comunicat. Comisia Europeană se aşteaptă ca PIB-ul Uniunii Europene să se contracte cu circa 1% în acest an.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO