Politică

Florin Iordache: În acest moment Codul penal este o lege mai bună

Florin Iordache: În acest moment Codul penal este o lege...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

02.07.2018, 18:11 96

Preşedintele Comisiei pentru Legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat, luni, că, în momentul de faţă, Codul penal este "o lege mai bună", fiind adoptat în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi CEDO.

"Am finalizat dezbaterile la Codul penal, un cod penal care, cred eu, pune în principal accent pe respectarea legii, pe diminuarea abuzurilor, pentru că am constatat în ultima perioadă, în foarte multe cazuri, cetăţeni care ani de zile au fost trimişi în justiţie, şi în final au fost achitaţi. În aceste condiţii nu sunt decât două concluzii: fie există o rea credinţă şi o gravă neglijenţă şi atunci trebuie să ne uităm în legea care stabileşte statutul judecătorilor şi procurorilor, înseamnă că acolo s-a făcut o cercetare abuzivă, fie legea este atât de neclară, încât dă posibilitatea în anumite cazuri să existe această cercetare abuzivă a cetăţenilor. Eu consider că în acest moment Codul penal (...) este o lege mai bună, cu toţii ne dorim în primul rând ca abuzurile să fie stopate şi toţi cer care încalcă legea să plătească şi fără îndoială, aşa cum am reglementat în acest moment, eu consider că este un pas înainte în concordanţă cu ce ne-am propus", a afirmat Iordache la finalul şedinţei.

Preşedintele comisiei a susţinut că aşa cum a fost adoptat articolul 297, privind abuzul în serviciu, corespunde cerinţelor CCR.

"Ne-am propus să nu mai existe posibilitatea abuzului, ne-am propus ca acei cetăţeni, care abuziv, cred eu, ani de zile au fost târâţi în instanţă şi după ani de zile s-a constatat că aceşti oameni au fost achitaţi să nu mai avem în continuare oameni nevinovaţi şi asupra lor să existe prezumţia de penali. Penali sunt cei care, oinstanţă se pronunţă şi acel om va fi condamnat, până atunci există prezumţia de nevinovăţie. Am ţinut cont de cele două hotărâri ale CCR, care ne cereau să definim foarte clar abuzul în serviciu, pentru noi în acel moment, nu neapărat prejudiciu era cel mai important, am dorit să stabilim foarte clar acel funcţionar public. Considerăm că aşa cum am definit abuzul în serviciu, articolul 297, că el corespunde cerinţelor CCR. Nu a fost o miză pentru noi abuzul în serviciu, este un articol ca oricare altul din Codul penal, dar au fost o serie de alte abuzuri, acele care au vizat confiscarea extinsă, cele care au vizat prescpripţia, regimul circulaţiei, astfel să răspundă cerinţelor de astăzi ale noastre", a mai precizat Florin Iordache.

Opoziţia a anunţat că va contesta proiectul de lege la CCR.

Parlamentarii Comisiei pentru legile Justiţiei au dat, luni, raport favorabil la modificările aduse Codului penal, cu 15 voturi ”pentru” şi şapte împotrivă, urmând ca marţi să fie votat de Senat.

Raportul urmează să fie votat în Senat în plenul de marţi, potrivit ordinii de zi a forului superior al Parlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO