Politică

Fosta învăţătoare din Arad, susţinută de finul lui Băsescu, are pe mână Ministerul Muncii, cu un buget de 7,5 mld. euro

Fosta învăţătoare din Arad, susţinută de finul lui Băsescu, are pe mână Ministerul Muncii, cu un buget de 7,5 mld. euro

Autor: Adelina Mihai

09.02.2012, 00:04 1468

Claudia Boghicevici, învăţătoarea din Arad care fost vehiculată de mai multe ori pentru conducerea Ministerului Muncii, a ajuns deputat PDL în 2008, când a beneficiat de susţinerea lui Gheorghe Seculici, fost vicepremier în Guvernul Tăriceanu (din partea PD) şi a lui Gheorghe Falcă (primarul Aradului, ginere al lui Seculici şi finul preşedintelui Traian Bă­sescu).

Absolventă a Facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul Universităţii Aurel Vlaicu din Arad, ea a urmat în doi ani (în perioada 2002 - 2004) cursurile a trei programe de masterat în cadrul Universităţii private Vasile Goldiş, tot din Arad.

Ulterior, în 2004-2008 a fost doctorand la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, a studiat între 2006 şi 2009 la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş", la Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice si Administrative - Cunoştinţe despre administraţie publică şi ştiinţe politice, iar din 2007 studiază, tot la Arad, Relaţii internaţionale şi studii europene.

Din 2009, studiază şi la Universitatea privată "Titu Maiorescu" din Bucureşti, unde urmează cursuri de master cu tema "Relaţii internaţionale şi diplomaţie".

În anul 2010 a făcut Colegiul Naţional de Apărare.

Singura femeie propusă în Cabinetul Ungureanu, ea a primit ieri aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea comisiilor parlamentare.

În timpul audierilor de ieri, ea a spus că are ca obiective principale incluziunea socială şi creşterea ocupării prin facilităţi acordate tinerilor defavorizaţi şi şomerilor, astfel încât aceştia să poată fi integraţi pe piaţa muncii. "În asistenţa socială, mă bucur că vin pe lucruri aşezate, pentru că ministrul Sulfina Barbu a reuşit să elaboreze o lege care să asigure stabilitate şi echitate", a spus ea, citată de Mediafax. Boghicevici şi-a mai propus unele atribuţii importante în serviciile pentru protecţia copilului, marginalizare socială şi calitatea serviciilor sociale, în acest sens urmând să fie elaborate legi privind calitatea serviciilor sociale.

"Ne propunem să nu mai existe servicii sociale care să nu aibă nivel minim trei, dar şi o clasificare a serviciilor sociale", a explicat ea.

De la conducerea Ministerului Muncii, unul dintre ministerele cu cele mai haotice schimbări de management în ultimii trei ani, ea are misiunea de a gestiona politicile de ocupare şi de acordare de ajutoare sociale în aşa fel încât să reducă deficitele.

Pe la Ministerul Muncii s-au perindat şase miniştri de la începutul guvernării Boc până în prezent (Marian Sârbu, Mi­hai Şeitan, Ioan Nelu Botiş, Emil Boc - interimar, Sebastian Lăzăroiu, Sulfina Barbu). Rolul lui Boghicevici va fi acela de a continua cea mai amplă reformă implementată de Ministerul Muncii în domeniul asistenţei sociale, prin care s-a redus numărul prestaţiilor sociale.

Ea va trebui să verifice în continuare dacă cei peste opt milioane de asistaţi social primesc ajutoare de la stat în mod legal.

Acest minister mai are nevoie de întărirea Inspecţiei Sociale şi a instituţiilor care monitorizează şi acreditează. Fostul ministru Sebastian Lăzăroiu vorbea de existenţa unui program de modernizare a sistemului de asistenţă socială, asistat de Banca Mondială, cu un împrumut de jumătate de miliard de euro şi care, dacă se respectă, va duce până la sfârşitul anului 2013 la reducerea cheltuielilor cu 0,8% din PIB.

Rămâne de văzut dacă noul ministru va reuşi să centralizeze datele privind numărul de salariaţi din economie, având în vedere că instituţiile raportează cifre diferite de ani de zile cu privire la acest indicator.

În ceea ce priveşte investiţiile pe care trebuie să le facă Ministerul Muncii anul acesta, principalele obiective sunt construirea sau extinderea unor clădiri aflate în gestiunea ministerului: sediul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Sibiu, clădirea Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, extinderea sediului Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, extinderea sediului Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila şi amenajarea şi finalizarea sediului Inspectoratului Teritorial de Muncă Călăraşi.

CURRICULUM VITAE

 • 36 de ani

 • Este din 2008 deputat PDL, fiind susţinută de Gheorghe Seculici şi Gheorghe Falcă şi a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

 • Şi-a început cariera în 1995 ca învăţătoare, în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului Arad.

 • Din 2002 a ocupat, pe rând, funcţiile de auditor public intern, inspector de specialitate, şef Serviciu Financiar-Contabil.

 • Din 2005 până în prezent director general adjunct economic în cadrul aceleiaşi direcţii.

 • Din 2007 predă la Universitatea Vasile Goldiş din Arad, iar din 2010 este profesor şi la Universitatea Aurel Vlaicu.

PRIORITĂŢI în viziunea ZF

 • Eliminarea fraudelor din sistemul de asistenţă socială.

 • Accelerarea absorbţiei de fonduri europene pentru resurse umane.

 • Eliminarea muncii la negru.

Programul de guvernare

 • Absorbţia eficientă a fondurilor europene pentru resurse umane.

 • Elaborarea şi aprobarea Planului Naţional pentru locuri de muncă prin implicarea patronatelor şi a sindicatelor.

 • Creşterea gradului de ocupare până la 65% în anul 2013 (în prezent este de 58-59%).

 • Combaterea muncii la negru prin intensificarea controlului Inspecţiei Muncii.

 • Realizarea treptată a sistemului de remunerare în sistemul bugetar bazat pe echitate şi coerenţă, sustenabil din punct de vedere financiar.

 • Continuarea procesului de raţionalizare a diferitelor tipuri de asistenţă socială acordate atât la nivelul familiilor, cât şi la nivel individual.

 • Implementarea politicilor de work-life balance: acordarea de subvenţii pentru angajatorii care reintegrează pe piaţa muncii femei cu copii în întreţinere sub 6 ani, spre exemplu.

AFACERI DE LA ZERO