Politică

Fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş: Am aderat, dar nu ne-am integrat

Fostul negociator şef al României cu UE, Vasile...

Autor: Mediafax

24.11.2016, 12:10 275

„Dacă ar trebui să fac o evaluare aş fi foarte pretenţios şi foarte critic datorită faptului că ştiu ce trebuia să fie, ştiu aşteptările populaţiei, pentru că susţinerea procesului de negociere şi a aderării se făcea în procent de 70-90%. Aderarea la UE a însemnat o oportunitate de a realiza o schimbare, o dezvoltare şi o modernizare a ţării. Dacă lucrurile s-ar fi realizat în integralitatea lor, peste 3 milioane de oameni ar fi căutat fericirea în România, nu în altă parte. Dar dacă vedem că, după 2007, a fost cel mai mare exod al românilor din istorie spre UE, înseamnă că am aderat, dar nu ne-am integrat. Poate ar trebui să începem odată, dacă vorbim de acest moment de aniversare a 10 ani, să regândim integrarea noastră internă, naţională şi, în potenţialul pe care îl vom regăsi, să ne proiectăm integrarea în UE”, a spus Vasile Puşcaş la Cluj-Napoca, la un eveniment de aniversare a 10 ani de la intrarea României în UE.

Potrivit acestuia, când se referă la integrare, se referă şi la problematica Schengen, la MCV şi la euro, obiective pe care România trebuie să le mai realizeze.

„Aveam şansa să creştem ritmul de creştere a evoluţiei României, dar acest ritm nu a fost la fel de susţinut ca în alte state, datorită faptului că politicile interne nu au fost, cu adevărat, europenizate, nu s-au integrat în politicile europene. Aveam şansa să creştem nivelul de trai mult mai mult, sigur salariul s-a dublat, dar puterea de cumpărare este la nivel scăzut. Au existat forţe ale integrării în această perioadă, acestea fiind reprezentate de antreprenori şi tineri”, a mai spus Vasile Puşcaş.

Fostul negociator şef al României cu UE a subliniat că oamenii de afaceri au văzut oportunităţile pieţei interne a UE, iar cel mai mare succes în aceşti ultimi 10 ani este intrarea mediului de afaceri românesc în piaţa internă.

„Dacă ar fi avut şi o strategie de integrare economică şi efectele ar fi fost mult mai mari. Un efect favorabil l-a avut şi în domeniul tineretului, tinerii având oportunităţi mult mai mari de mobilitate, nu numai profesională, ci şi academică şi ştiinţifică. Ceea ce ar interesa este ca integrarea să producă la noi acele condiţii să lucreze aici, să producă performanţă şi productivitate la noi. La 1 ianuarie 2007 s-au băut şampanii, s-au dat decoraţii, au fost festivităţi, şi cred că după 10 ani ar trebui să învăţăm ceva din ceea ce nu am realizat şi să pornim, măcar pentru următoarea decadă pe drumul integrării depline. Preşedintele României a promis acest lucru în urmă cu doi ani şi cred că ar trebui să fie un piston, nu neapărat un motor, al acestui proces de integrare”, a menţionat Puşcaş.

Acesta le-a transmis celor care „bocesc UE” şi cred că UE se va destrăma, că Uniunea se va transforma, se va schimba, va trece prin acelaşi proces de dezvoltare şi modernizare care este aşteptat şi de la România.

„Nu am fost sincronici cu ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, măcar acum, când se pun bazele unei noi Uniuni Europene, ar trebui să fim sincronici dacă nu mai buni decât alţii care sunt deja membri ai UE din 1957”, a conchis fostul negociator şef al României cu UE.

Vasile Puşcaş a participat, joi, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca la primul eveniment cu tema „10 ani de la intrarea României în UE! Prezent şi perspective” organizat de Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) şi România Durabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO