• Leu / EUR4.9427
  • Leu / GBP5.4791
  • Leu / USD5.1135
Politică

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale: Povestea revocării procurorului şef al DNA s-a încheiat în această seară

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale: Povestea revocării procurorului şef al DNA s-a încheiat în această seară

Autor: Raluca Lazaroi

16.04.2018, 19:41 144

"Din punctul meu de vedere, povestea revocării procurorului şef al DNA s-a încheiat în seara aceasta (luni – n.r.), indiferent cine ce zice, că vor sesiza Curtea Constituţională... Nu cred că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională primul-ministru nu poate s-o facă singur, Guvernul este cel care trebuie să sesizeze. Guvernul sigur, ar putea s-o facă, dar eu nu cred că o va face pentru că suntem în situaţia în care ministrul Justiţiei dă toate motivele din lume ca procurorul general să fie revocat - eu nu mă pronunţ nici că are dreptate, nici că nu... Mergem doar pe cea spus el - că sunt toate motivele să se ceară revocarea, pe parcurs au apărut şi alte motive mai serioase ca să fie revocată, însă CSM-ul, care este garant al independenţei justiţiei, a spus că niciunul dintre motive nu este întemeiat şi a votat în unanimitate împotrivă. Măcar unul singur să fi spus da, există un motiv întemeiat dar nimeni nu a spus acest lucru şi atunci despre ce revocare mai vorbim?! Procedura este aceasta ministrul cere, CSM-ul avizează favorabil sau nefavorabil şi preşedintele decide. Acum suntem în faza în care preşedintele a decis: nu suspendă, nu revocă! Şi cu asta s-a încheiat!”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României.

În cazul în care Tudorel Toader va sesiza CCR, Augustin Zegrean spune că are încredere în calitatea ministrului Justiţiei că va şti cum să argumenteze, dat fiind faptul că este specialist în drept constituţional. Fostul preşedinte al CCR are încredere şi că există practică în domeniul conflictelor de natură constituţională.

„Nu ştiu ce ar putea sesiza la Curtea Constituţională Tudorel Toader, dar cu siguranţă, dacă o va face, ştie el ce să scrie pentru că este specialist în drept penal, specialist în drept consituţional şi ştie ce să scrie. Nu îmi fac griji în privinţa aceasta. Şi Curtea ştie foarte bine ce are de făcut în astfel de situaţii. Acum 20 de ani a fost probabil o problemă pentru Curte pentru că nu exista practică în privinţa aceasta, dar acum este practică, sunt cel puţin 30 -35 de situaţii în care Curtea fost sesizată pentru conflict juridic de natură constituţională şi există o practică. Nu a fost sesizată cu o speţă identică, dar a fost o situaţie când preşedintele a refuzat să avanseze la gradul de general pe un colonel, domnul colonel s-a adresat justiţiei, iar Înalta Curte de Justiţie, Secţia de contencios administrativ, a stabilit că preşedinte trebuie să-l avanseze în grad. S-a făcut un conflict, s-a sesizat Curtea, iar Curtea a spus este un conflict juridic şi povestea s-a oprit acolo, nu a mai fost promovat domnul acela în gradul de general" a mai spus Zegrean.

Întrebat dacă este posibil să fie un alt răspuns al Curţii Constituţionale faţă de decizia anunţată luni seara de preşedintele Klaus Iohannis, Augustin Zegrean a răspuns că la Curte se dau tot timpul „soluţii înţelepte”.

"Nu vreau să dau un răspuns în acest sens, Curtea Constituţională ştie foarte bine ce are de făcut, sunt acolo nouă judecători cu mintea la purtător şi vor şti ce să zică. Curtea dă întotdeauna soluţii înţelepte”, a răspuns Augustin Zegrean.

Klaus Iohannis a refuzat, luni, să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9427
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1135
Diferență: 0,8998
Ieri: 5.0679
Azi: 5.4791
Diferență: -2,6526
Ieri: 5.6284
Azi: 5.1775
Diferență: 0,3995
Ieri: 5.1569