Politică

Fostul senator Vasile Duta ramane in arest preventiv

11.02.2005, 00:00 26

Fostul senator Vasile Duta a fost ieri arestat preventiv pentru 29 de zile sub acuzatia mai multor infractiuni de coruptie. Procurorii au solicitat instantei incarcerarea fostului senator considerand ca acesta a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului si sa influenteze martorii.
Initial, procurorii Serviciului Anchete Speciale din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) l-au retinut miercuri pe Vasile Duta pentru 24 de ore. Ieri insa, procurorii au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a fostului parlamentar.
Avocatul lui Vasile Duta a declarat ca fostul parlamentar s-a aparat, in instanta, aratand ca ceea ce i se intampla este "o razbunare politica a PSD-ului".
Vicepresedintele PSD, Miron Mitrea a refuzat ieri sa se pronunte asupra cazului fostului senator Vasile Duta, aratand ca nu cunoaste acuzatiile care ii sunt aduse si nici nu a avut o relatia apropiata cu fostul senator. Fost parlamentar PRM, venit la PSD in perioada in care partidul s-a aflat la guvernare, Vasile Duta nu a mai obtinut un loc eligibil pe listele parlamentare la alegerile din toamna.
Alaturi de avocata Vania Zabau, Vasile Duta este acuzat de procurorii PNA de comiterea mai multor infractiuni de trafic de influenta.
Potrivit anchetatorilor, in 2002, Duta ar fi pretins si primit in mod repetat bunuri si importante sume de bani in valuta, cu promisiunea ca poate interveni pe langa politisti si magistrati, pentru solutionarea favorabila a unor dosare penale sau ca poate influenta functionari publici pentru a obtine diverse aprobari.
Astfel,  pe baza probelor obtinute de procurori, a rezultat ca Vasile Duta - in calitate de aparator ales al unui inculpat condamnat la 15 ani de inchisoare pentru furt de produse petroliere - ar fi primit de la acesta 5.600 de dolari cu promisiunea ca poate interveni pe langa magistrati ai Curtii de Apel Ploiesti, pentru reducerea pedepsei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO