Preşedintele Traian Băsescuintenţionează să mai dea o şansă Gărzii Financiare şi AutorităţiiNaţionale a Vămilor, pe care se gândeşte să le menţină până la 31decembrie pentru a proba capacitatea lor de a lupta cu evaziuneafiscală.
"Eu aş mai da o şansăacestor instituţii până la 31 decembrie pentru a putea da probacapacităţii de luptă cu evaziunea fiscală. Nu cred că atunci când oinstituţie merge prost până la urmă o desfiinţezi. Trebuie să ofaci să funcţioneze", a spus şeful statului ieri la bilanţulMinisterului Public.
Potrivit unui proiect dehotărâre de guvern, Executivul vrea să reducă numărul de posturidin Ministerul Finanţelor cu aproape 5.200 şi să desfiinţeze GardaFinanciară şi Autoritatea Vămilor, atribuţiile acestora urmând săfie preluate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Omul de afafceri GabrielCârlig, acţionarul majoritar al producătorului clujean dinindustria textilă Jolidon, cu o cifră de afaceri de 24 mil. euro în2009, spune că forma sub care vor funcţiona aceste instituţii nucontează atât de mult, important fiind ceea ce vor face. "Deciziilesunt mai mult administrative. La câtă economie gri sau neagrăexistă important este să se facă ceva, să încerce să reducăevaziunea fiscală."
Şeful statului nu ştie dacă va fi "partizanul" acestui proiect,susţinând că va trebui să vadă toate argumentele. Preşedintele şi-amotivat rezerva faţă de reorganizarea acestor instituţii susţinândcă nu-şi imaginează Vama fără personalitate juridică şi transferatăîntr-o altă instituţie, precum ANAF, despre care parteneriieuropeni nu ştiu prea multe.
În viziunea Finanţelor, măsurile de restructurare vor conduce laasigurarea "unei structuri simple şi eficiente, simplificareaprocesului decizional şi posibilitatea relocării personalului înfuncţie de noua structură".
Potrivit planurilor de restructurare la ANAF, numărul de posturiva fi redus cu aproape 5.000, la 29.100 de posturi, şi va includeatât funcţiile preşedintelui, pe cele ale vicepreşedinţilor, cât şiposturile aferente cabinetelor demnitarilor.
Activitatea Fiscului ar urma să fie structurată pe colectarea şiadministrarea veniturilor bugetare, inspecţia fiscală, operaţiunivamale, operaţiuni de gardă financiară şi structuri suport.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu auputut să fie contactaţi pentru comentarii.
Constantin Muclea, director comercial al Nordic Petfood, spunecă în ipoteza în care s-ar amâna dizolvarea Gărzii Financiare şi aAutorităţii Naţionale a Vămilor până la sfârşitul anului existăalternativa să se ajungă la înmulţirea controalelor fiscale şichiar la abuzuri. "Din perspectiva controalelor există aceastăposibilitate. Inspectorii să spună: să ieşim repede, să vedem, săcontrolăm. Ca să arătăm cât suntem de eficienţi. Şi tot firmelebune vor avea de suferit. Nu marii evazionişti. Câtă vremeinstituţiile vor fi politizate nu se rezolvă. Câtă vreme vor fiprofesionişti la conducere se vor şti criteriile".
Consultanţii fiscali au repetat de mai multe ori în ultimii anică o creştere a numărului de controale fiscale nu va schimba înbine comportamentul de plată al contribuabililor, recomandândevitarea situaţiei din anii '90.
În anii '90 contribuabilii erau bombardaţi de controaleefectuate de tot felul de autorităţi fiscale şi nefiscale, generândo povară logistică şi financiară care a determinat multebusinessuri, altfel viabile şi capabile să supravieţuiascăcondiţiilor economice din acele timpuri, să se scufunde sau să serefugieze în economia gri. În varianta în care se va aprobadizolvarea Gărzii şi a Vămii s-ar crea o "superinstituţie", darîntrebarea este cât de eficientă va fi şi ce economii de costuri sevor face, a mai spus Muclea de la Nordic Petfood, companie membră agrupului Nordic Import Export, cu afaceri de peste 130 mil. euro în2009.
"Restructurările s-au făcut de multe ori prin adăugire. De lavorbe la fapte este cale lungă. Întrebarea este dacă prindesfiinţarea acestor posturi se fac economii de costuri sau nu. Şidacă ANAF va fi mai eficientă în acţiune. Dacă îşi va aduce aportulla combaterea evaziunii fiscale."
Muclea a adus în discuţie şi fiscalitatea excesivă, în specialsub aspectul contribuţiilor sociale.