Politică

Geoana: Amnistia fiscala nu inseamna o amnezie penala, ci, eventual, esalonarea platilor

Geoana: Amnistia fiscala nu inseamna o amnezie penala, ci, eventual, esalonarea platilor

Geoana admite ca granita dintre cei care nu pot plati si cei care nu vor sa plateasca este fragila

18.11.2008, 19:46 24

­­

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a explicat ieri ca ideea unei amnistii fiscale limitate, pe care a lansat-o in urma cu cateva zile, nu echivaleaza cu o "amnezie penala fata de cei ce au furat din banii publici".
Geoana a spus ca aplicarea unei amnistii fiscale temporare nu inseamna ca PSD ar avea intentia sa-i amnistieze fiscal pe cei care "au furat din banii publici sau au dobandit averi prin acte de coruptie".
Potrivit liderului PSD, amnistia fiscala ar insemna posibilitatea esalonarii platii taxelor si veniturilor catre bugetul de stat, pentru unii agenti economici care, din "motive obiective", nu au facut aceste plati si, astfel, aducerea "din zona gri" in zona economiei reale, taxate, a unor venituri.
"Nu ne gandim sub nicio forma si nicio secunda la iertarea celor care au furat din banii publici. Amnistia fiscala nu este o amnezie penala pentru cei ce au furat din banii publici", a spus Geoana.
El a mentionat ca ideea unei amnistii fiscale a fost lansata de oameni de afaceri din alte tari si a adaugat ca o astfel de masura a fost sau este inca aplicata in Belgia, Italia, Germania. Geoana a sustinut ca, daca o astfel de amnistie va fi aplicata, va fi nevoie de prudenta, intrucat linia de demarcatie intre cei care au uitat sau nu au putut, din motive obiective, sa isi plateasca taxele si cei care nu le-au platit deliberat este "destul de vaga".
Geoana declarase saptamana trecuta ca social-democratii analizeaza posibilitatea introducerii, dupa alegeri, in cazul in care ajung la guvernare, a unei amnistii fiscale limitate pentru cei ce-si aduc veniturile in legalitate, insa nu a explicat clar in ce ar urma sa conste aceasta, lucru care i-a atras critici din partea PD-L.
Presedintele PD-L, Emil Boc, a sustinut ca propunerea liderului PSD Mircea Geoana privind amnistia fiscala, dupa alegeri, reprezinta doar o "invitatie la coruptie" si un mesaj catre firmele care dau bani PSD si PNL in campanie.
"Asta inseamna sa ii stergi de datorii pe cei care au la bugetul de stat multi bani de dat. Ce face Geoana si PSD-ul nu este altceva decat o invitatie la coruptie si reconfirma inca o data ca PSD este partidul coruptiei generalizate, asa cum a fost si in perioada 2001-2004", a spus Emil Boc.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO