Politică

Geoană: Pentru 2014 cota unică rămâne în mod cert, dar "e o formă primitivă de politică fiscală"

Geoană: Pentru 2014 cota unică rămâne în mod cert,...

Autor: Andi Manciu

27.10.2013, 12:12 363

"Cred cu tărie că vremea cotei unice a apus ca utilitate de pârghie de politică economică şi fiscală, pentru că un stat care are la dispoziţie prea puţine pârghii de politică economică, sector bancar românesc prea puţin, sector energetic în mâini româneşti prea puţin, resursele solului şi ale subsolului nu ştim încă dacă şi cum şi cu cine le exploatăm. Atunci la nivelul unui stat, în speţă statul român, rămâne ultima pârghie de politică economică, care este politica fiscală (...) Cred că posibilitatea de a juca pe această claviatură a politicii fiscale puţin mai diversificat...de exemplu: se introduce pachetul minim de servicii medicale. Asta înseamnă că pe partea de asigurări private de sănătate se va dezvolta foarte mult. Eu aş dori să pot să deduc o parte din aceste cheltuieli şi să permit unui sector economic să se dezvolte", a afirmat Geoană.

El a precizat că la nivelul USL nu există condiţiile politice pentru renunţarea la cota unică sau modificarea cuantumului acesteia.

Senatorul PSD a menţionat că a solicitat explicaţii în ceea ce priveşte eventuala modificare a cotei unice, discutată în USL, iar răspunsul a fost că s-au prezentat scenarii alternative posibile în perspectiva bugetului de stat pe anul 2014.

„Vă spun de la sursă, din zona Ministerului de Finanţe, pentru că acolo se întâmplă calculele (...) că în acest moment în mod firesc se caută nişte formule alternative, formule diverse, prin care să se poată asigura venituri pentru bugetul de anul viitor", a mai precizat Geoană.

Senatorul PSD a dat asigurări că în anul 2014 nu se va modifica în vreun fel cota unică, dar în anii următori va fi nevoie de o politică fiscală mai sofisticată.

"Chestiunea cu cota unică este o formă primitivă de politică fiscală, este o formă pe care ţările în tranziţie le-au aplicat cu relativ succes pentru o etapă istorică", a afirmat Geoană.

De asemenea, el a criticat gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, subliniind faptul că din TVA se colectează aproximativ jumătate din suma cuvenită, iar din zona angajaţilor o treime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO