Politică

Georgescu: O nouă ţintă de deficit bugetar va fi negociată în zilele următoare cu FMI şi Comisia Europeană. Va fi sub 3% din PIB

Georgescu: O nouă ţintă de deficit bugetar va fi negociată în zilele următoare cu FMI şi Comisia Europeană. Va fi sub 3% din PIB

Foto Mediafax

Autor: Mihaela Claudia Medrega

02.05.2012, 20:34 812

Noua ţintă de deficit bugetar pentru 2012 va fi negociată în zilele următoare cu misiunea FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale şi va fi sub 3% din PIB, urmând să fie respectată cu "stricteţe", a declarat Florin Georgescu, ministru de Finanţe şi vicepremier desemnat în cabinetul Ponta.

"Vom respecta în mod strict ţinta de deficit pe 2012 care va fi negociată în zilele următoare. Mâine după-amiază începem discuţiile. Ţinta nu va fi peste 3% nici pe standardele europene şi cu atât mai puţin pe standardele FMI", a declarat Georgescu.

Este pentru prima dată când un reprezentant-cheie al echipei care se pregăteşte să se instaleze la palatul Victoria recunoaşte implicit că bugetul nu poate suporta majorarea salariilor bugetarilor şi returnarea contribuţiilor de sănătate colectate ilegal de la pensionari decât prin depăşirea ţintei de deficit de 1,9% din PIB asumată în mod ambiţios de România prin decizia preşedintelui Traian Băsescu.

Georgescu a afirmat că viitorul guvern va face toate eforturile necesare pentru a găsi soluţii în vederea majorării salariilor bugetarilor şi pentru pensionari, fără a fi riscate stabilitatea financiară şi echilibrele macroeconomice.

Vicepremierul desemnat a confirmat că majorarea salariilor şi a tintei de deficit va presupune rectificarea bugetului. "Orice modificare de deficit bugetar şi orice modificare a structurii cheltuielilor generează şi o rectificare bugetară".

În acelaşi timp, Georgescu a susţinut angajamentul noii echipe guvernamentale privind menţinerea acordului cu creditorii internaţionali cu rigurozitate.

Ultima scrisoare de intenţie negociată de guvernul Boc cu finanţatorii internaţionali prevede o ţintă de deficit pentru acest an de 1,9% din PIB (aproximativ 12 mld. de lei pe metodologia cash (folosită de FMI şi de autorităţile române) şi sub 3% din PIB pe metodologia europeană (ESA 95). Dacă în trecut diferenţa dintre metodologia europeană de raportare şi metodologia românească era de circa jumătate de punct procentual, în 2011 ecartul s-a majorat ajungând la peste un punct procentual, cel mai probabil din cauza arieratelor, în special la nivelul companiilor de stat.

După primul trimestru deficitul a ajuns dela la 0,6% din PIB. Ca valoare nominală deficitul a ajuns la 3,4 mld. lei, peste nivelul punctual convenit cu FMI, de 3,1 mld. lei, însă Ministerul Finanţelor s-a încadrat în ţintă pentru că suma a fost ajustată cu valoarea cu care cheltuielile de investiţii au depăşit plafonul iniţial, de 6,97 mld. lei, conform înţelegerii cu FMI. Decalarea termenului de plată a impozitului anual pe profit, din aprilie în martie, a favorizat încadrarea deficitului în ţintă în T1.