Politică

Gorghiu: PNL nu mai recunoaşte legitimitatea lui Ponta; a luat ostatic statul român

Gorghiu: PNL nu mai recunoaşte legitimitatea lui Ponta;...

Autor: Catalina Mihai

07.06.2015, 16:10 145

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că PNL nu mai recunoaşte legitimitatea lui Victor Ponta, subliniind că acestuia ar trebui să i se sugereze de cei din jurul lui să nu mai participe luni la consultările de la Cotroceni, întrucât va fi deturnată discuţia privind strategia de apărare a ţării

"Lui Victor Ponta de astăzi n-o să-i mai spun premierul României, pentru că pentru mine nu mai are niciun fel de legitimitate. Astăzi, Victor Ponta ia ostatic statul român. A decis, prin declaraţiile pe care le-am văzut mai devreme, să dea foc la ţară şi a decis să sacrifice România, doar pentru a continua să-şi exercite funcţia de premier şi de preşedinte al PSD.Nu aşteptam de la domnia sa să-şi dea demisia, pentru că demisia presupune un act de onoare şi de demnitate, iar Victor Ponta nu are nici onoare, nici demnitate", a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Ea a susţinut că pentru a rămâne la putere sau pentru a câştiga alegerile, Ponta este "în stare de orice", fapt demonstrat şi la alegerile prezidenţiale din 2014, când "a blocat votul şi dreptul la vot al românilor din diaspora".

"Astăzi, din păcate, eu, colegii mei de partid şi mulţi români constatăm cu stupoare cum Victor Ponta aruncă înaer credibilitatea Românieiîn lume prin nerecunoaşterea structurii constituţionale a statului român şi a instituţiilor (...) Singura justiţie pe care, din păcate, Ponta o recunoaşte astăzi este cea din Comitetul Executiv al PSD şi cea dictată de majoritatea PSD în Parlamentul României", a afirmat liderul PNL.

În opinia sa, anunţul de duminică al premierului se traduce prin punerea în discuţiea legitimităţii statului român, "stat român pe care Victor Ponta, invocând o lovitură de stat, l-a înlocuit cu propria persoană".

"Astăzi, pentru Victor Ponta statul român este Victor Ponta", a spus Gorghiu, adăugând că, duminică, Ponta "s-a încuiat la Palatul Parlamentului", un gest care aduce aminte de Nicolae Ceauşescu, care nu recunoştea decât ideea de mare Adunare Naţională.

"Nu mai este vorba în această secundă de demisia sau demiterea lui Victor Ponta. În opinia PNL, este vorba despre un atac incredibil împotriva statului român şi împotriva instituţiilor care ţin de Constituţia României. Victor Ponta ia astăzi ostatic statul român şi este autorul unui demers iresponsabil, demersul său fiind acela de a nu-şi da demisia şi a se ţine de putere precum scaiul de haina omului", a subliniat Alina Gorghiu.

Totodată, copreşedintele PNL a spus că Ponta "girează un guvern care reprezintă blazonul corupţiei, aşa cum la vremea sa şi Adrian Năstase a girat un guvern care a reprezentat blazonul corupţiei în România".

Pentru Victor Ponta, "toată lumea e vinovată, opoziţia e vinovată, Gorghiu şi Blaga sunt vinovaţi, preşedintele României Iohannis e vinovat, presa e vinovată, opinia publică şi toţi cei care protestează sunt vinovaţi, mai puţin Victor Ponta şi Dan Şova. Sunt singurii nevinovaţi în toată România", a afirmat Gorghiu, caracterizându-l pe premier drept "un agresor al instituţiilor constituţionale".

Co-preşedintele PNL a declarat că România se confruntă cu "cea mai gravă criză politică din 1989 încoace", subliniind că justiţia nu se face la PSD sau în Parlament.

Ea le-a cerut celor din PSD să se delimiteze de Ponta pentru statul român, pentru democraţie şi "de dragul stângii din România şi al PSD", un moment de a da dovadă de responsabilitate politică fiind moţiunea de cenzură a PNL.

"PNL nu va mai recunoaşte legitimitatea lui Victor Ponta ca prim-ministru. Cu excepţia moţiunii de cenzură şi a discuţie din Camera Deputaţilor privind avizul DNA pentru urmărirea penală vom refuza să participăm la orice act politic care-l implică pe Victor Ponta.Vom discuta şi mâine în şedinţa de unificare şi miercuri la Biroul Politic Naţional despre boicotarea oricăror situaţiiîn care am avea discuţii cu Victor Ponta", a spus Gorghiu, explicând că astfel se dă un semnal privind faptul că premierul nu mai are credibilitate în faţa Parlamentului, a preşedintelui şi a partenerilor externi.

Întrebată dacă boicotul se referă şi laîntâlnirea de luni de la Palatul Cotroceni, Alina Gorghiu a susţinut că premierului ar trebui să i se sugereze să nu participe, luni, la consultările cu liderii partidelor parlamentare.

"M-am gândit la această situaţie (...) vom vedea, o să iau o decizie mâine în funcţie de ce va decide premierul. Eu sper totuşi că, dacă mai există un dram de înţelepciune în jurul domniei sale, să i se sugereze să nu participe mâine la această discuţie pentru că altfel vom fi nevoiţi să deturnăm un pic sensul discuţiilor de mâine şi s-ar putea ca, în loc să începem cu discuţia despre securitatea naţională, să întreb ce legitimitate are Victor Ponta să stea la masa discuţiilor", a spus co-preşedintele PNL.

Întrebată dacă se va face un fel de grevă parlamentară, Alina Gorghiu a declarat: "Mâine vom lua această decizie, cât de adâncă sau cât de amplă va fi această acţiune de boicot. Nu vom lipsi Parlamentul de prezenţa noastră sau, cel puţinîn acest moment, nu am discutat acest lucru, va trebui să fie o discuţie cu toţi colegii parlamentari şi cu liderii de grup. Vom boicota absolut orice fel de acţiune politică pe care premierul o propune".

"PNL nu are de ce să se mai aşeze la masă cu dânsul (...) Nu te poţi aşeza la masă să legitimezi un premier care nu are legitimitate, e compromis şi căruia îi ceri demisia", a mai spus Gorghiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO