• Leu / EUR4.9427
  • Leu / GBP5.4791
  • Leu / USD5.1135
Politică

Gorghiu: Salariul minim va creşte în ianuarie sau în vară, am cerut reducerea poverii pe muncă

Gorghiu: Salariul minim va creşte în ianuarie sau în vară, am cerut reducerea poverii pe muncă

Autor: Cătălina Mănoiu

20.12.2015, 13:03 825

''În discuţiile noastre informale (...) am rugat membrii Guvernului să se gândească în paralel cu creşterea salariului minim pe economie la posibilitatea reducerii poverii pe muncă. (...) A fost propunerea noastră şi la dezbateriile Codului Fiscal, niciun partid nu s-a opus. Cu toţii am agreat că în anul 2016 va fi principala măsură penntru stimularea muncii în România. Aşteptăm acum să vedem dacă Guvernul va veni în întâmpinarea acestei opinii'', a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu într-o conferinţă de presă.

Ea a afirmat că în anul 2016 salariul minim pe economie va fi majorat, precizând, însă, că nu poate spune dacă mărirea se va aplica din luna ianuarie sau din vara anului viitor.

''În 2016 va fi această mărire de salariu minim. Rămâne de văzut poziţia Guvernului, în funcţie de consultările pe care le are şi a studiilor de impact. Nu stiu să spun dacă mărirea va fi din ianuarie sau din vară'', a spus Alina Gorghiu.

Ea a mai afirmat că PNL nu a discutat cu membrii Guvernului, în mod concret, care sunt taxele pe muncă care ar trebui reduse. ''Nu s-a discutat despre taxe pe angajat, anjajator sau despre procentul de 16% din programul PNL. S-a discutat la modul principial despre reducerea poverii pe muncă, nu am impus propunerile noastre din programul de guvernare, care în condiţiile noului Cod Fiscal este posibil să nu mai poată fi aplicate. Trebuie să găsim o soluţie în această direcţie, disponibilittaea cred că este, de principiu, manifestată de toţi liderii de partide politice parlamentare'', a susţinut copreşedintele PNL.

Premierul Dacian Cioloş declara, la începutul acestei săptămâni, după prezentarea finală a bugetului pentru 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârşitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că va convoca comisia tripartită pentru o discuţie în acest sens. Decizia a venit după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul să transmită când şi cu cât va fi majorat salariul minim pe economie înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, precizând că este o "solicitare fermă" a formaţiunii sale.

"Pentru mine este importantă discuţia cu membri din această comisie tripartită, deci cu sindicatele şi cu patronatele. Am avut o primă discuţie cu sindicatele şi am convenit un calendar, urmează ca vineri să aibă loc o primă discuţie informală pe câteva analize pe care şi Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii le pregăteşte, deci va avea loc vineri această discuţie împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, patonatele şi sindicatele, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să convocăm, în mod formal, comisia tripartită care trebui să fie în măsură să ia aceste decizii şi pe baza analizelor pregătite şi, pornind de aici, noi suntem conştienţi că într-un fel sau altul, Guvernul trebuie să ia o decizie până la sfârşitul acestui an vizavi de situaţia privind salariul minim, indiferent că este vorba de menţinerea salariului minim actual sau de modificarea lui", a declarat primul-ministru, luni, la Parlament.

Premierul Dacian Cioloş nu exclude majorarea salariului minim, dar este nevoie de o analiză riguroasă, o analiză pe sectoare, care să ţină cont şi de disparităţile regionale, a declarat, vineri, după discuţiile cu confederaţiile sindicale, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. El a mai spus că în cadrul întâlnirii au fost discutate mai multe lucruri, iar confederaţiile sindicale au înţeles că nu se putea lua o decizie acum în privinţa salariului minim.

"Sigur că dânşii consideră că până la sfârşitul anului o decizie de majorare a salariului se justifică. Guvernul nu respinge acest punct de vedere, dar vrea să facă propria analiză, să aibă propriile date şi să meargă pe propriile estimări. Deja a fost pus în situaţia în care a acceptat decizii ale Parlamentului în ceea ce priveşte construcţia bugetară fără să aibă propria iniţiativă, (...) e adevărat că unele au fost chiar benefice, dar trebuie să avem rigoarea şi construcţia pe date proprii, pentru ca atunci când decizia va fi luată, până la finalul anului sau în cursul anului sau când vom considera că este necesar, să se justifice", a mai spus Suciu.

El a mai explicat că majorarea salariului minim nu este suspendată din cauza efortului bugetar, pentru că în sistemul bugetar numărul angajaţilor cu salariul minim este nesemnificativ.

"Deci din perspectiva bugetului de stat, lucrurile nu se schimbă. Chestiunea care vizează ţine de sectorul privat. Există ramuri unde un salariu minim în creştere poate fi un handicap, există zone în ţară unde creşterea salariului minim ar putea fi greu încorporată în sectorul privat. Cred că în Bucureşti salariul minim nu mai este o problemă foarte mare, dar există disparităţi regionale şi disparităţi structurale în economia României, de care trebuie să ţinem cont. Nu vrem să ajungem în situaţia în care în locul salariului să se opteze pentru ajutorul social. Nu credem că asta este o soluţie, iar forţarea unei creşteri slariale fără să ţinem cont de aceste disparităţi regionale duce la acest risc. Deci o analiză riguroasă, o analiză pe sectoare, ţinând cont de datele pe care le consideră argument şi sindicatele, va fi făcută în perioada următoare", a mai arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a mai spus că Guvernul preferă să aibă o analiză bună decât una rapidă şi acesta este un principiu de la care nu vrea să se abată.

"Până la finalul anului, Guvernul va trebui să ia o decizie pentru că aşa e legea (...). Asta nu înseamnă că nu se poate schimba decizia pe parcursul anului. Trebuie făcută o analiză pe sectorul privat, în condiţiile în care acolo sunt o mulţime de companii aflate în insolvenţă, aflate pe pierdere. Din câte ştiu, eu nu am văzut o astfel de analiză. Ştiu că decizia este aşteptată de foarte multă lume, dar în acelaşi timp o decizie justă pe această situaţie este necesară. Primul pas este săptămâna viitoare. Pornind de la noile date, o decizie se va lua până la finalul anului sau se va prelungi discuţia şi în ianuarie", a adăugat Dan Suciu.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindical (CNS) "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în discuţiile cu premierul sindicatele au prezentat date pentru a arăta că nu există justificare pentru ca această creştere, de 12-13 la sută, să nu fie acordată.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9427
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1135
Diferență: 0,8998
Ieri: 5.0679
Azi: 5.4791
Diferență: -2,6526
Ieri: 5.6284
Azi: 5.1775
Diferență: 0,3995
Ieri: 5.1569