Politică

„Gulerele albe” din penitenciarele României. Lista politicienilor şi oamenilor de afaceri aflaţi în arest

„Gulerele albe” din penitenciarele României. Lista politicienilor şi oamenilor de afaceri aflaţi în arest

Autor: Gândul

26.06.2012, 19:38 1702

Cazul condamnării fostului premier PSD Adrian Năstase la doi ani de închisoare, în dosarul "Trofeul Calităţii", este cel mai răsunător verdict dat de justiţia românească într-un caz de corupţie. Mai mulţi politicieni şi oameni de afaceri cu greutate au fost însă condamnaţi sau sunt judecaţi în stare de arest preventiv.

În afară de Adrian Năstase, mai există şi alţi politicieni care au primit recent condamnări definitive.

Deputatul PNL Virgil Pop, ales la Turda, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă. La sfârşitul lunii martie 2012, instanţa supremă i-a dat sentinţa definitivă.

El a fost acuzat că a cerut 80.000 de euro, din postura de consilier judeţean pe care o deţinea în 2007-2008, pentru a-l influenţa pe preşedintele Consiliului Judeţean Cluj să atribuie contracte de instalaţii electrice în favoarea unei firme. Pop a şi primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro, de la reprezentantul firmei respective.

Pentru a ascunde provenienţa banilor, Pop a determinat-o pe administratora unei firme de publicitate (Turdarom Advertising) să întocmească acte fictive cu firma de la care Pop luase banii.

Virgil Pop a cerut de asemenea şi 50% din acţiunile la firma Skiland Oradea, în schimbul sprijinului pentru aprobarea cererilor de plată a primei tranşe din contractul de finanţare din fonduri Sapard.

Ioan Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii din guvernarea Convenţiei Democrate, a fost condamnat definitiv, la sfârşitul lunii mai 2012, la 7 ani de închisoare cu executare, pentru deturnare de fonduri. El are de plătit, împreună cu ceilalţi condamnaţi din dosarul "Sun Oil",

Citiţi continuarea pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO