Politică

Guvernul a introdus standarde de cost in achizitii. Sala de sport a lui Boc, mai scumpa decat a lui Nastase

Guvernul a introdus standarde de cost in achizitii. Sala de sport a lui Boc, mai scumpa decat a lui Nastase
20.04.2010, 00:00 1905

Guvernul a stabilit saptamana trecuta standarde de costuriorientative pentru 15 tipuri de investitii finantate din fonduripublice. Ministrul dezvoltarii, Elena Udrea, care a coordonatproiectul, a explicat: standardele sunt introduse ca urmare afaptului ca multe dintre lucrarile contractate de autoritatilepublice au fost supraevaluate sau subevaluate.

"Standardelede cost nu sunt obligatorii, ele sunt orientative si vor fi avutein vedere la fundamentarea indicatorilor tehnico-economici aiobiectivelor de investitii in evaluarea ofertelor de catrecomisiile de licitatii, dar de asemenea noi speram ca la ele sa seorienteze si intreprinzatorii, constructorii, cei care isifundamenteaza oferta cu care se prezinta la licitatii", a sustinutUdrea.

Ea a precizat ca standardele sunt necesare ca urmare a faptuluica diferite autoritati contractante, fie din aparatul central aladministratiei publice, fie de la nivelul autoritatilor publicelocale, au contractat, pentru aceleasi tipuri de lucrari, preturicare variaza chiar cu 100%. Astfel, pentru lucrarile de reabilitaretermica, desi media pretului pe apartament a fost de 3.000 de euro,au existat administratii locale care au contractat lucrari la30.000 de euro per apartament.

Nu sunt, in totalitate, explicate normele care au stat la bazadeciziei Guvernului in fixarea unor preturi orientative.

Un spital regional de urgenta cu o suprafata desfasurata de108.000 de metri patrati si cu o capacitate de 786 de locuri artrebui sa coste, potrivit Guvernului, 151,6 milioane de euro (1.404euro pe metru patrat). Din costurile totale, numai cele pentruconstructii si instalatii vor reprezenta 31 de milioane de euro,ceea ce inseamna 888 de euro pe metru patrat.

Numai ca, de 20 de ani, in Romania nu a fost construit niciunspital de stat.

O gradinita cu patru sali de grupa va costa 256.455 de euro,potrivit standardelor de cost stabilite de Guvern, respectiv de 417euro pe metru patrat. Pretul este corect, avand in vedere ca metrulpatrat pentru constructia unei case este, in medie, de 300-400 deeuro.

Potrivit Guvernului, constructia unei scoli cu o opt sali declasa trebuie sa coste 356.235 de euro, respectiv 381 de euro pemetru patrat. Cu o suprafata desfasurata de 935 de metri patrati,scoala va avea un parter si un singur etaj. "Scoala cu opt sali declasa reprezinta o cladire pentru invatamantul preuniversitar, denivel de gimnaziu, cu posibilitati de amplasare in mediul rural sauurban", se arata in documentul Guvernului. Din costurile totale,cele pentru constructii si instalatii costa 339.405 euro, iardotarile 13.623 de euro.

"Suma de 350.000 de euro pentru constructia unei scoli mi separe mare, dar avand in vedere nivelul european pe care trebuiesa-l atingem, s-ar putea sa nu fie mult", a declarat pentru ZF IoanMarginean, directorul economic al Silvarom, producator local demobila. El a adaugat ca Silvarom a furnizat mobila pentru peste11.000 de scoli romanesti, iar costurile pentru un mobilier simplupentru o sala de clasa de 25-30 de elevi s-a ridicat la 7.300 deeuro. "Trebuie sa ajungem la nivelul european in ceea ce privesteinvatamantul si dotarea scolilor. Mi-e frica sa nu existe in finaldiferente intre cifra si faptele reale", a mai spus Marginean.

Peste 1,1 milioane de euro va trebui sa coste constructia unuicamin de studenti cu o capacitate de 100 de locuri, potrivitstandardelor de cost stabilite de Guvern. Cladirea va avea osuprafata desfasurata de 2.050 de metri patrati si patru etaje,plus parter. Potrivit documentului guvernamental, functionalitateacladirii va fi asigurata de spatii precum camere pentru dormitcuplate cu grupuri sanitare, oficii, depozite pentru rufe murdaresau curate sau receptie si birouri administrative. Din costuriletotale, cele de constructie si instalatii se ridica la 797.450 deeuro, respectiv 538 de euro pe metru patrat. Utilajele siechipamentele tehnologice vor costa 172.809 euro.

"Mi se pare un pret relativ corect. Cred ca se poate construi uncamin studentesc cu 1 milion de euro. Presupun ca Guvernul a luatin considerare ca terenul pe care se va construi este inproprietatea universitatii, deoarece in caz contrar asta arreprezenta o problema din punct de vedere al costurilor", adeclarat pentru ZF Daniel Barbu, seful catedrei de Stiinte Politicede la Universitatea Bucuresti (el este cel care s-a ocupat intrecut de cazarea studentilor in camine).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO