Politică

Guvernul anunţă cheltuieli cu salariile bugetare mai mari cu un miliard de euro în 2013

Autor: Radu Bostan

11.01.2013, 00:09 3154

Premierul Victor Ponta a prezentat ieri, la Palatul Victoria, proiectul de buget de stat pentru anul 2013. Bazat pe un curs valutar de 4,5 lei pentru un euro şi un PIB estimat la 139,8 miliarde de euro, bugetul prevede venituri de 46 miliarde de euro şi cheltuieli de 49 miliarde de euro. Deficitul bugetar de 3 miliarde de euro, adică 2,1% din PIB, va fi finanţat în mod egal din surse interne şi externe.

A fost prima dată când un guvern a pus pe masă datele bugetului într-o prezentare PowerPoint şi într-o formulă deliberat mai prietenoasă. Bugetul a fost însă prezentat în miliarde de euro, fără să fie indicat un curs mediu pentru 2013. Acesta a fost indicat de premier la 4,5 lei pentru un euro.

Guvernul a încercat să explice câţi bani strânge la buget şi unde merg aceşti bani, dar nu a dat şi comparaţiile cu anii anteriori pentru a ilustra politica sa. Prezentarea nu a adus noutăţi mari faţă de estimările anterioare de construcţie a bugetului, ci doar forma a fost pentru prima dată mai accesibilă, evidenţiindu-se dorinţa oficialilor de a pune datele mai pe înţelesul publicului. Acest exerciţiu de transparenţă nu a mai fost făcut până acum. Însă comparaţia faţă de anul trecut arată că guvernul mizează pe o creştere a PIB de 1,8%, care este considerată de mulţi specialişti ca fiind nesustenabilă, şi deci pe o creştere a veniturilor care poate fi pusă rapid sub semnul întrebării dacă estimările de creştere nu se adeveresc.

Astfel, guvernul se bazează pe o creştere a veniturilor la buget de 5%, până la 207 miliarde de lei şi pe un PIB de 629 miliarde de lei, mai mare cu 6,6% faţă de anul anterior şi în creştere reală cu 1,8%. Punctul critic al bugetului este creşterea salariilor pentru bugetari cu 12% în valoare nominală, de la 41 miliarde de lei la 45,9 miliarde de lei. "Am majorat cheltuielile cu salariile pentru a avea bani pentru reîntregirea salariilor", a explicat premierul Victor Ponta.

Ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea a precizat că, într-adevăr, cheltuielile cu salariile vor creşte de la 6,9% din PIB în 2012 la 7,3% din PIB în 2013, dar că, ulterior, se va reveni la o pon­dere a cheltuielilor salariale în PIB de sub 7%.

Măsurile noi introduse de guvern în 2013 vor necesita un efort bugetar suplimentar de 3,5 miliarde de euro. Acestea includ plata pensiilor indexate cu 4%, măsură care va costa 500 milioane de euro în plus faţă de 2012, finalizarea restituirii sumelor reţinute de la pensionari pentru contribuţii de sănătate (100 mil. euro) şi plata celei de-a doua tranşe de recuperare a salariilor bugetarilor (1,1 mld. euro). De asemenea, statul va majora cofi­nan­ţarea pentru proiectele europene cu un miliard de euro faţă de 2012 şi va asigura plata factu­rilor la medi­camente în maxim 60 de zile, cu un cost suplimentar de 800 milioane de euro.

Potrivit bugetului, statul va cheltui 10,2 miliarde de euro pe salarii pentru sectorul public şi 11,1 miliarde de euro pe pensii. Statul va mai cheltui 4,4 miliarde de euro pe asistenţa socială. Premierul Ponta a precizat că pon­derea acestor cheltuieli în bugetul de stat este cea mai mică din Uniunea Europeană.

Investiţiile statului vor costa 7,8 miliarde de euro, dintre care 2,5 miliarde de euro vor veni din fonduri europene. România va mai plăti 7,6 miliarde de euro pe bunuri şi servicii şi 1,1 miliarde de euro pe subvenţii. Dobânzile la creditele contractate de stat vor costa 2,5 miliarde de euro, iar contribuţia României la bugetul UE se va ridica la 1,4 miliarde de euro. Alte transferuri şi cheltuieli vor reprezenta 2,9 miliarde de euro. Sectorul sănătăţii va primi 6,2 miliarde de euro, iar educaţia va fi finanţată cu 4,4 miliarde de euro.

Transporturile vor primi 4,9 miliarde de euro, domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale va primi 3,8 miliarde de euro, sumă care nu include transferurile de la UE, iar statul va cheltui 16,5 miliarde de euro pe asigurări şi asistenţă socială. Domeniul ordinii publice va avea un buget de 2,7 miliarde de euro şi apărarea va primi un miliard de euro. Guvernul va finanţa administraţia publică centrală şi locală cu 2 miliarde de euro, va plăti 1,5 miliarde de euro pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică şi un miliard de euro pentru protecţia mediului. Alte domenii bugetare vor primi 5 miliarde de euro.

Potrivit bugetului, datoria publică a României este de 51 miliarde de euro, echivalent cu 34,7% din PIB. "În Uniunea Europeană, doar trei ţări au o datorie mai mică, ceea ce reprezintă un punct bun pentru noi", a precizat premierul în conferinţa de presă.

Din totalul datoriei, 60% este în valută şi restul în lei. Anul acesta, România are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro, care vor fi refinanţate. Dintre acestea, 1,2 miliarde de euro sunt aferente împrumutului de la FMI şi Uniunea Europeană.

"În 2012 nu am mai accesat niciun ban de la FMI. Statul s-a împrumutat pe pieţele externe, dar cu costuri din ce în ce mai mici", a afirmat premierul.

Victor Ponta a mai spus că România are datorii istorice de 14 mld. euro, gene­rate de deciziile luate în ultimii ani. Cea mai mare parte este reprezentată de despăgubiri pentru proprietăţile naţio­nalizate, existând solicitări pentru 8 miliarde de euro. În baza unei decizii a CEDO, guvernul trebuie să ia o măsură în privinţa acestor solicitări până în luna aprilie.

Alte datorii istorice sunt alcătuite din plăţi de 2,1 miliarde de euro, impuse prin hotărâri judecătoreşti în favoarea cadrelor didactice şi a altor bugetari. Autorităţile locale datorează 2,2 miliarde de euro, iar sistemul de sănătate 1 miliard de euro. Statul va mai trebui să cheltuie 1 miliard de euro restituind taxa auto încasată în anii anteriori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO