Politică

Guvernul Dăncilă demis face o nouă propunere pentru funcţia de comisar european, dar preşedintele Iohannis contestă nominalizarea

VICTOR NEGRESCU

VICTOR NEGRESCU

Autor: Răzvan Botea

30.10.2019, 00:00 198

Victor Negrescu (34 ani), fost ministru delegat pentru afaceri europene, fost europarlamentar, este ultima propunere venită din partea premierului demis Viorica Dăncilă, o soluţie pe care preşedintele Klaus Iohannis o contestă, susţinând că un guvern demis nu are legitimitatea de a propune un comisar european.

„Da, este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experienţa de care se bucură: a fost europarlamentar, a fost ministrul pentru afaceri europene, deci îl recomandă experienţa pe care o are pentru funcţia de comisar european”, a spus Viorica Dăncilă, citată de Mediafax. Anterior, guvernul Dăncilă venise cu două propuneri pentru funcţia de comisar european al transporturilor - Rovana Plumb, propunere respinsă de Parlamentul European, şi Dan Nica. Rovana Plumb a primit aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Parlamentului European. Alături de propunerea României pentru funcţia de comisar european, propunerile Franţei şi Ungariei au fost respinse. În vreme ce Franţa şi Ungaria au venit cu noi propuneri, nominalizarea din partea României a întârziat. Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jean-Claude Juncker, este programat să se încheie pe data de de 31 octombrie, însă este probabil ca mandatul acesteia să fie prelungit cu o lună deoarece noua Comisie Europeană este incompletă. Ursula Von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, a cerut României să facă o propunere cât mai repede posibil după învestirea noului guvern.

Preşedintele Iohannis spune că guvernul demis nu mai are legitimitateea de a propune un comisar european din partea României: Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înţeleagă că odată cu pierderea calităţii de prim-ministru a pierdut şi orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziţia de comisar european, care îi revine României. O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziţie şi să nu transmită nicio propunere către preşedinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de Mediafax. Victor Negrescu are 34 de ani şi a fost europarlamentar din 2014 până în 2017.

Anterior, a fost profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, a urmat apoi cursurile SNSPA şi a obţinut un doctorat la Universitatea din Brugge, Belgia.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO