Politică

Guvernul premierului de dreapta combate criza majorand fiscalitatea

Guvernul premierului de dreapta combate criza majorand fiscalitatea
12.03.2009, 19:24 15

Dar una din primele masuri anuntate de seful Guvernului si multe din intentiile pe care ministrul de finante Gheorghe Pogea (PD-L) le-a facut publice sunt masuri care tin traditional de stanga: majorarea CAS cu 3,3% (din februarie, care in varianta fostului guvern ar fi trebuit, dimpotriva, sa scada la 27,5%), devansarea majorarii accizelor la tutun si alcool sau intentia de a mari cu un procent contributiile la asigurarile sociale de sanatate.

Recent, cand PSD se gandea la revenirea la cota progresiva de impozitare, prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan spunea ca nu majorarea fiscalitatii este solutia iesirii din criza, ci, dimpotriva, diminuarea ei. Ce s-a intamplat intre timp? S-au epuizat toate celelalte cai de a aduce bani la buget si, netinand cont de vreun principiu de stimulare a cresterii prin reducerea fiscalitatii, Guvernul nu vede o alta solutie decat cresteri de taxe - de vreme ce ministrul de finante spera ca prin revenirea la CAS-ul din 2007 (prin majorarea lui facuta in februarie) si prin devansarea cresterii accizelor sa aduca un plus in buget de 1,3% din PIB. Si, daca Guvernul spune ca nu majoreaza cota unica de impozitare, majorarea altor contributii nu are pentru platitorul de impozite un efect similar?
"Sigur ca masurile pe care arata ca ar putea sa le ia Guvernul nu sunt de dreapta, dar problema de fond a acestui guvern este de unde sa stranga bani la buget. Numai ca nu exista nicio strategie - uitati-va doar la programul anticriza, el nu exista acum decat ca proiect de a strange cat mai multi bani la buget. Numai ca nu mai putem sti cat va rezista populatia si mediul de afaceri, in conditiile in care Romania este deja suprataxata", spune analistul politic Stelian Tanase. Si totusi, acest guvern este condus de un premier de dreapta! "Nu putem incepe o discutie de la ce spune domnul Boc. Domnia sa este avocat, poate sustine orice cauza. Daca este angajat de barbat intr-un proces de divort, sustine ca ea este de vina. Daca il angajeaza ea, sustine ca el este de vina. Marjorari de taxe, micsorari de taxe? Avocatul Boc poate sa sustina orice", afirma Tanase.
"Este un program de criza si Guvernul trebuie sa faca rost de bani. Acestea sunt solutii pentru ca Guvernul sa aiba un buget. Cresterea CAS este o solutie disperata si poate sa-i impinga pe angajatori sa se intoarca la piata neagra, adica la renuntarea de contracte pentru angajati. Daca se intampla asta, statul, in cele din urma, va pierde", spune la randul sau profesorul Cristian Parvulescu.
Potrivit declaratiilor ministrului de finante, o majorare a accizelor la tutun si la alcool va fi aplicata de la 1 aprilie, respectiv cu 7 euro la mia de tigarete, cu 11 euro/ hl la produsele alcoolice fermentate si sigilate si 13,96 euro/hl la restul bauturilor alcoolice. Pentru accizele la tutun se va aplica o noua majorare incepand cu 1 septembrie, tot de 7 euro la mia de tigarete.
Toate aceste intentii ale Guvernului sunt anuntate ca masuri pentru imbunatatirea colectarii la bugetul de stat, pe fondul scaderii veniturilor ca urmare a crizei financiare.
Tot ca masuri anticriza au fost anuntate si reducerea chetuielilor bugetare, insa Guvernul a dat mesaje contradictorii referitoare la acest aspect.
La inceputul anului, Executivul anuntase ca cheltuielile cu salariile vor fi reduse cu 20%, in conditiile in care vrea sa le reduca de la 8,4% din PIB la 7,5% din PIB in 2009.
Guvernul nu a explicat insa de la bun inceput daca vor fi concediati 20% din angajati, daca acestia sunt angajati in toata administratia sau numai in aparatul central. Ulterior, premierul a cerut ministrilor sa reduca toate cheltuielile cu 20%.
Doar doua ministere (Afacerile Externe si Sanatatea) au anuntat ca isi reduc schemele.
Neconcordante au aparut si in legatura cu ordonanta care se refera la inghetarea sporurilor la salarii, aflata in lucru la Ministerul Muncii.
O lista de 18 sporuri care vor fi anulate a fost vehiculata in presa, printre care eliminarea orelor suplimentare, a sporului de antena, sau de limbi straine, insa ministerul a revenit ulterior asupra listei, fara a finaliza insa ordonanta care ar fi trebuit sa fie adoptata de Guvern in urma cu doua saptamani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO