Politică

Guvernul promite din nou că va electrifica toate satele şi ridică valoarea investiţiei la un miliard de lei

Guvernul promite din nou că va electrifica toate satele şi ridică valoarea investiţiei la un miliard de lei

Autor: Carol Dan - Mediafax

24.04.2012, 00:03 220

Guvernul promite din nou că va electrifica toate gospodăriile şi satele din ţară, dar extinde până în 2016 perioada de derulare a programului şi ridică valoarea investiţiei la 990 milioane de lei (226,5 milioane de euro).

"Din analiza costurilor rezultă că fondurile necesare finalizării procesului de electrificare la nivelul întregii ţări au valoarea de circa 990 milioane de lei. Costul unitar necesar pentru racordarea la reţeaua de distribuţie a unei locuinţe izolate este de circa 11.000 lei", se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei.
Potrivit proiectului de act normativ, în România există 97.805 gospodării neelectrificate, amplasate în 2.284 de localităţi. Din total, 2.822 de gospodării se află în 97 de localităţi complet neelectrificate.
Programul va fi derulat de Ministerul Economiei, prin Agenţia Română de Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale şi va fi finanţat în proproţie de 90% de la bugetul de stat şi 10% din bugetele locale ale autorităţilor publice beneficiare. Potrivit proiectului de act normativ, o soluţie de alimentare cu electricitate a localităţilor izolate este reprezentantă de grupurile electrogene, pentru instalarea cărora costurile nu depăşesc 1.200 de euro. Dezavantajul grupurilor electrogene este că energia pe care o generează costă de 5-7 ori mai mult decât cea livrată prin sistemul de distribuţie.
"Utilizarea grupurilor electrogene poate fi o soluţie de etapă, urmând ca ulterior să se realizeze racordarea la reţea. Dezavantajul poate fi diminuat dacă se promovează o iniţiativă legislativă prin care combustibilul utilizat se scuteşte de accize, cu precizările necesare privind proprietarul grupurilor (consiliul local) şi sursa de acoperire a diferenţei dintre preţul energiei produse de grup şi costul energiei plătit de abonaţii alimentaţi la reţeaua de distribuţie", se arată în proiect.
Folosirea energiei regenerabile pentru alimentarea satelor izolate este o altă variantă, dar aplicarea ei va fi luată în considerare "doar după cercetarea condiţiilor locale şi determinarea eficienţei economice".
Toate guvernele care s-au succedat la putere din 2003 până în prezent au promis că vor electrifica toate satele şi localităţile care nu beneficiază încă de acest serviciu.
În 2003, Ministerul Economiei promitea că programul va fi finalizat până în 2005, iar costul investiţiei era evaluat la 150 milioane de dolari.
În 2007, Guvernul a aprobat o HG care prevedea că necesarul investiţiei pentru acest proiect era de 150 milioane de euro, iar durata lucrărilor era prognozată până în 2009.
În 2010, conducerea de la acea dată a Ministerului Economiei afirma că electrificarea satelor se va încheia în 2012, iar în derularea lucrărilor ar putea fi cooptate şi companiile străine care operează reţele de distribuţie a energiei în România.
Cea mai recentă declaraţie pe această temă a fost făcută în 2011 de reprezentanţii companiei de stat Electrica. Potrivit acestora, electrificarea satelor ar costa 211 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO