Politică

Guvernul şi-a făcut curaj. Premierul Victor Ponta anunţă scăderea TVA la păine la 9%. O păine de 1 leu va costa 88 de bani

Guvernul şi-a făcut curaj. Premierul Victor Ponta...
29.07.2013, 18:51 801

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la pâine la 9% de la 1 septembrie, iar impactul negativ al măsurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, cu venituri suplimentare estimate să fie atrase astfel din accize în acest an la 300 milioane lei.

Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux şi anumite tipuri de armament, utilizat de persoane fizice.

Acciza la aur va fi calculată la gram, iar pentru alte bunuri de lux, precum maşinile cu o capacitate cilindrică peste 3.000 cmc, va fi calculată în funcţie de valoare.

Acciza la alcool va creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

La finele anului trecut, Doru Dudaş, directorul Direcţiei Legislaţie Cod Fiscal din Ministerul Finanţelor, explica, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Brewing&Agriculture, că piaţa berii a demonstrat că un nivel mic de acciză şi o "securizare fiscală" a domeniului poate aduce încasări ridicate la buget, mult superioare veniturilor din accizele plătite pentru alte categorii de băuturi.

El arăta că o reducere de accize ar putea reprezenta o soluţie şi pentru creşterea gradului de conformare la plată în cazul altor produse accizabile şi preciza că accizele la alcool etilic sunt de 750 de euro/hl de alcool pur, adică mult peste acciza minimă solicitată de directiva europeană, de 450 de euro/hl de alcool pur.

Impactul bugetar negativ al reducerii TVA, de 100 milioane lei, a fost calculat cumulat pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, taxa aferentă lunii decembrie fiind încasată în ianuarie 2014.

Premierul Victor Ponta a afirmat că experţii FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA.

El a precizat că va solicita asociaţiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen "rezonabil" că reducerea TVA, care nu va fi prevăzută ca o măsură temporară, va contribui la diminuarea evaziunii fiscale, arătând că eşecul acestui proiect obţinut extrem de dificil va bloca extinderea unei reduceri de TVA la alte domenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO