Politică

Guvernul Ungureanu a căzut. Moţiunea de cenzură a trecut cu 235 voturi "pentru"

Autor: Iulian Anghel

27.04.2012, 14:55 16240

Ora: 14:55

După 78 de zile de mandat, Guvernul Ungureanu a fost demis în urma adoptării moţiunii de cenzură înaintată de opoziţie. Cel mai tânăr Guvern din istoria României a avut, aşadar, şi cea mai scurtă viaţă. Moţiunea de cenzură a trecut cu 235 voturi pentru.

Rezultatul votului la moţiunea de cenzură a fost anunţat oficial în plenul Parlamentului, fiind exprimate 235 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" iar patru voturi fiind anulate, Guvernul Ungureanu fiind astfel demis.

Este aşteptată reacţia preşedintelui Traian Băsescu cel care, potrivit Constituţiei, trebuie să desemneze un candidat pentru poziţia de prim-ministru. Pentru ca România să nu se prăbuşească în instabilitate politică, preşedintele ar trebui să facă rapid acest gest.

Liderul opoziţiei Victor Ponta a anunţat astăzi că este pregătit să-şi asume rolul de premier. Rămâne de văzut dacă preşedintele va încredinţa opoziţiei această sarcină.

Este un noroc că demiterea Guvernului s-a petrecut într-o după-amiază de vineri, iar pieţele nu au timp să reacţioneze. Până luni situaţia politică se poate clarifica.


Update ora 14:20

După ce deputatul Cătălin Croitoru a anunţat în plenul Parlamentului că votează moţiunea de cenzură şi trece la PSD, un alt reprezentant al puterii a schimbat, în ultimul moment, tabăra: senatorul Sorina Plăcintă, fost ministru al tineterului.

Update ora 14:00

Votul asupra moţiunii de cenzură depusă de opoziţie a început. Votul este secret, exprimat cu bile, însă reprezentanţii opoziţiei au anunţat că votează la vedere.
Pentru adoptarea moţiunii de cenzură şi, implicit, demiterea Guvernului sunt necesare 231 de voturi favorabile.


Ora 11:45. Discursul liderului PSD Victor Ponta

"Sunt gata de mâine să-mi asum conducerea tarii"

 

Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat in Parlament că îşi va asuma conducerea Guvernului "de mâine, conducerea ţării"."Sper ca saptamana viitoare sa fiti in sala sa votati guvernul USL", cu trimitere la faptul ca puterea lipseste de la dezbaterea motiunii.

 

El i-a numit "securisti" pe premierul Mihai Razvan Ungureanu si pe presedintele Traian Basescu sustinand, in fata Parlamentului, ca acestia ii urmaresc vacantele in strainatate si a promis: De saptamana viitoare va garantam ca nu o sa va urmarim unde va faceti vacantele.

 

"Eu nu mi-am facut vacantele pe banii OMV Petrom" a sustinut Ponta, cu trimitere la faptul ca sotia premierului, medic, are relatii contractuale cu compania austriaca.Opozitia are de partea sa 226 de voturi (plus votul senatorului independent Mircea Geoana) si promisiunea a inca doua voturi de la putere. Daca promisiunile vor fi si concrete, Guvernul se afla la doar doua voturi de demitere.


 
 

Ora 11:00 Premierul Ungureanu şi-a încheiat discursul ţinut în faţa Parlamentului

"Statul nu pierde controlul asupra societatilor privatizate prin bursă"


Raspunsul premierului Mihai Razvan Ungureanu la motiunea de cenzura a USL este unul foarte tehnic.
"Ati vrut tehnic, va prezint tehnic", a explicat premierul pe la jumatatea discursului lui.

Practic, premierul, prezinta un istoric al intreprinderilor de stat aflate la privatizare - privatizarea sectorului minier find unul dintre punctele centrale ale motiunii de cenzura.

De asemenea, el prezinta toate deciziile din timpul guvernelor anterioare care au facut posibil luarea unor masuri de catre actualul guvern in privinta privatizarilor, esenta mesajului sau fiind urmatorul: cand ati avut dreptate? Cand ati vandut intreprinderile de stat pe un dolar sau acum cand sustineti ca actualul Guvern a fost instalat sa vanda pe degeaba?
Premierul apara privatizarile societatilor de stat pe bursa cu argumentul ca acestea sunt cele mai transparente posibil, iar statul nu va pierde controlul asupra lor.


In Parlament a inceput dezbaterea asupra motiunii de cenzura depusa de USL impotriva guvernului Ungureanu, un guvern instalat de nici trei luni, caruia opozitia ii reproseaza ca a fost instalat doar "ca sa vanda."

Mihai Razvan Ungureanu a spus, in momentul in care a ajuns la Parlament ca nu are emotii: "Altii trebuie sa aiba emotii."

Liderul opozitiei, Victor Ponta, sustine insa ca Uniunea Social Liberala mai are nevoie de 4 voturi pentru a demite Guvernul. Ce-I reproseaza Ponta lui Ungureanu?

"A fost numit premier ca sa vanda (intreprinderile de stat -n.n.). De asta a fost numit premier."

Opozitia are acum 226 de voturi (plus votul senatorului independent Mircea Geoana) din cele 231 necesare pentru demiterea Guvernului. Puterea nu este in sala de plen (sunt putini parlamentari ai PDL in sala), dar Ponta are "sperante": "Aroganta si suficienta l-au adus pe premierul Ungureanu in situatia de a avea cel mai scurt mandat din istorie. Speranta mea e ca macar 4 parlamentari ai puterii sa redevina oameni. Cei care voteaza motiunea isi sterg o mare parte din pacatele de a fi sustinut guvernul Boc si Ungureanu."

Premierul Ungureanu sta in banca rezervata Guvernului. Liderii PDL sunt insa in cabinetul Robertei Anastase, sefa Camerei Deputatilor. Nu este clar daca PDL va fi prezent la vot sau nu. Motiune a fost citita de senatorul Olguta Vasilescu. Premierul a inceput la acest moment sa prezinte punctul de vedere al Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO