Politică

Guvernul va institui Registrul Unic al Transparenţei Intereselor

Guvernul va institui Registrul Unic al Transparenţei...

Autor: Departamentul Politic

04.07.2016, 19:24 198

Potrivit Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, registrul ''stabileşte un cadru de colaborare, complementar procedurii legale de transparenţă decizională, cu părţile interesate care îşi manifestă, din proprie iniţiativă, interesul pentru un anumit domeniu ce intră în competenţa de reglementare a administraţiei publice centrale. În termenii procedurilor de consultare cu toate segmentele de public interesate, reglementate de legislaţia privind transparenta decizională, RUTI intervine anterior demarării oricăror proceduri legale, atunci când iniţiatorul unei politici publice se află în etapa de concepţie şi îşi testează viabilitatea propunerii''.

Datele înscrise în acest registru vor putea fi accesate şi de către alte autorităţi şi instituţii publice, care desfăşoară activităţi de identificare a incompatibilităţilor şi prevenirea conflictelor de interese.

Raportat la caracterul facultativ al utilizării de către publicul ţintă şi instituţiile publice, RUTI reprezintă o etapă tranzitorie urmând ca în funcţie de gradul de utilizare şi natura informaţiilor furnizate să fie reglementat ca modalitate obligatorie de interacţiune între părţile interesate de influenţarea deciziei publice şi reprezentanţii instituţiilor sau autorităţilor publice, subliniază ministerul.

Demersul este aplicabil, în această etapă, Guvernului, ministerelor, agenţiilor şi altor organe centrale ale administraţiei publice din subordinea Guvernului sau a ministerelor, instituţiilor prefectului şi companiilor cu capital unic sau majoritar de stat. Acestea vor adăuga un link către RUTI din secţiunea ''Transparenţă decizională'' a paginilor de internet.

Părţile interesate de influenţarea deciziilor publice se vor înregistra în mod voluntar în registrul online www.ruti.gov.ro, completând un formular de înscriere cu un set de informaţii minimale. Pentru o imagine completă a contactului dintre părţile interesate şi factorii de decizie publică, demnitarii, înalţii funcţionari publici şi directorii generali ai companiilor cu capital unic sau majoritar de stat, vor completa şi ei cu o frecvenţă săptămânală informaţii legate de întâlnirile avute. În acelaşi timp, demnitarii şi persoanele cu funcţii de conducere de la nivelul Ministerelor, agenţiilor subordonate Guvernului sau Ministerelor şi companiilor cu capital unic sau majoritar de stat se vor asigura că agenda de lucru a conducerii este publicată şi actualizată în mod constant.

Prevederile vor intra în vigoare la data la care RUTI va fi operaţional, respectiv nu mai târziu de 1 septembrie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO