Politică

Iliescu, dispus sa plece de la Cotrocenimai devreme cu sase luni

19.11.2003, 00:00 14

Partidul de guvernamant si presedintele Ion liescu au lansat ieri o noua bomba politica: organizarea simultana de alegeri locale, parlamentare si prezidentiale pe 6 iunie 2004.
Intr-o scurta declaratie de presa care nu anunta nimic, premierul Adrian Nastase a readus in discutie, cam intr-o doara, ideea unui scrutin parlamentar anticipat, care sa fie organizat o data cu alegerile locale pe 6 iulie 2004 si nu pe 12 decembrie 2004, cum stabilise anterior conducerea partidului de guvernamant. Potrivit lui Nastase, prezidentialele ar putea fi organizate cateva saptamani mai tarziu.
In mod surprinzator, presedintele Ion Iliescu a apeciat propunerea si a plusat: si alegerile prezidentiale sa fie organizate tot pe 6 iulie. Pozitia sefului statului este cu atat mai nesteptata cu cat el a fost principalul contestatar al ideii organizarii de alegeri anticipate, avansate de Adrian Nastase in urma cu un an. Noua polemica intervine intr-un moment in care apele pareau sa se linisteasca intrucat Guvernul, dupa lungi ezitari, fixase calendarul alegerilor: locale pe 6 iunie 2004, parlamentare si prezidentiele pe 12 decembrie si al doilea tur al prezidentielelor o saptamana mai tarziu.



Anticipatele, tehnic aproape imposibile
Calendarul organizarii alegerilor nu ii este indiferent nici unui partid pentru ca, fiecare ar vrea ca scrutinul sa fie fixat intr-un moment in care sta bine in constiinta electoratului. Numai ca multiplele conditionari constitutionale obliga la montaje dintre cele mai bizare. Bunaoara, Constitutia interzice organizarea alegerilor parlamentare anticipate, cu sase luni inainte de expirarea mandatului Parlamentului (11 decembrie 2004), deci nu mai tarziu de 11 iulie 2004.
Tehnic, intai trebuie sa cada Guvernul, in urma adoptarii de catre Parlament a unei motiuni de cenzura (art. 109 Constitutie), sau, evental a unei demisii a primului ministru (art 105 Constitutie), intrucat presedintele nu il poate revoca din functie pe premier (art. 106 Constitutie). Pasul urmator este ca presedintele sa dizolve Parlamentul. Acest lucru se poate face numai in cazul in care, intr-un termen de 60 de zile, Legislativul nu a acordat votul de investitura pentru un nou Cabinet si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura (art. 89 Constitutie). Un calcul simplu arata ca, chiar si cu un larg consens politic pentru organizarea anticipatelor, Guvernul ar trebui dizolvat/demis pe undeva prin martie 2004 pentru ca termenele sa cuprinda si organizarea campaniei electorale de cel putin 30 de zile. In conditiile in care anul 2004 este crucial pentru Romania o fierbere politica de cateva luni ar putea costa mult mai scump decat crede presedintele Iliescu ca se poate economisi cu organizarea simultana a celor trei scrutinuri.
Nastase a declarat ieri ca lanseaza tema anticipalelor cu "reticenta." "Desfasurarea alegerilor la 6 iunie este o idee pe care o lansez cu foarte mare rezerva, iar daca colegii nostri (din opozitie - n. n.) au alte idei, suntem la dispozitia lor pentru a o discuta", a spus ieri Nastase. Reticenta premierului ar putea disparea, dat fiind sprijinul neasteptat primit din partea sefului statului. Ieri, Iliescu i-a sugerat premierului sa discute acest lucru in cadrul PSD si a comisiei parlamentare pentru elaborarea legilor electorale. Aceasta comisie urmeaza sa stabileasca si daca se va introduce votul uninominal pentru Senat sau daca se va renunta la doua tururi de scrutin pentru alegerile locale si parlamentare cum a propus PSD. Presedintele a mai spus ca este dispus sa discute cu opozitia chestiunea alegerilor pe 28 noiembrie.



Opozitia: Plecam din Parlament
Opozitia a taxat noua propunere a PSD. Dupa ce au declarat ca nu iau in serios propunerea lui Adrian Nastase,  PNL si PD au reactionat mult mai vehement dupa interventia lui Ion Iliescu. Presedintele PNL Theodor Stolojan a cerut PSD sa initieze "de urgenta" dezbateri pentru modificarea legilor electorale si sa opreasca intoxicarea opiniei pblice cu stiri care se schimba de la o zi la alta. Presedintele PD Traian Basescu a afirmat ca propunerile premierului servesc "strict intereselor PSD" si reflecta "dezordinea profunda a primului ministru si incapacitatea lui de a gestiona prioritatile Romaniei." Democratii vor propune astazi conducerii Aliantei PNL-PD sa analizeze posibilitatea retragerii parlamentarilor celor doua partide de la lucrarile Legislativului in cazul in care PSD "va continua sa se joace de-a democratia" in privinta stabilirii calendarului pentru alegeri.Pentru a face mari confuzia, doi importanti membri ai PSD s-au contrazis ieri pe tema propunerii partidului de a se renunta la cele doua tururi de scrutin pentru alegerile locale si parlamentare.  Presedintele PSD Suceava Gavril Marza a declarat, citat de Mediafax, ca  presedintele executiv  Octav Cozmanca, i-a informat la o teleconferinta de luni seara ca partidul sau a renuntat la propunerea de organizare a unui singur tur de scrutin, stabilind ca alegerile locale sa se desfasoare pe 6 iunie, iar turul al doilea in 13 iunie. Marza a fost contrazis vehement de purtatorul de cuvant al PSD Bogdan Niculescu Duvaz, care a spus ca seful PSD Suceava nu a auzit bine, intrucat partidul isi mentine decizia de a renunta la doua tururi de scrutin. Potrivit lui Duvaz, ramane cum s-a stabilit: alegerile locale in 6 iunie, generale si prezidentiale pe 12 decembrie si turul doi pentru prezidentiele pe 19 decembrie. Cand facea aceste declaratii el nu stia de pozitia presedintelui Iliescu. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO