Politică

Iliescu lui Ponta: Dacă nu te descurci cu Crin, vin eu să vorbesc cu el

Iliescu lui Ponta: Dacă nu te descurci cu Crin, vin eu să vorbesc cu el

Autor: Cristian ANDREI

08.02.2012, 20:44 2399

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, i-a transmis, miercuri, la CEX, preşedintelui PSD, Victor Ponta, că nu este de acord ca partidul să cedeze candidatura pentru CJ Buzău şi că, dacă nu reuşeşte să negocieze cu liberalii, va veni personal să discute cu Crin Antonescu, potrivit gandul.info.

Social-democraţii buzoieni au ridicat problema candidaturii pentru Consiliul Judeţean, spunând că nu sunt de acord cu acordul încheiat de Victor Ponta cu Crin Antonescu potrivit căruia liberalii vor desemna candidatul pentru această funcţie. Actualul preşedinte al CJ Buzău, Victor Mocanu, a venit în şedinţa Comitetului Executiv al PSD pentru a transmite că nu este de acord cu decizia luată la centru.

În apărarea celor din Buzău a sărit preşedintele de onoare al PSD. Surse din partid au declarat, pentru "Gândul", că Ion Iliescu i-a cerut lui Victor Ponta să renegocieze acordul cu liberalii. "Dacă nu te înţelegi cu Crin Antonescu, vin eu să discut cu el", i-ar fi spus preşedintele de onoare al PSD lui Ponta.

"Este o pretenţie aberantă a celor de la PNL. Nu vom ceda Consiliul Judeţean, vor exista negocieri. Dacă va fi nevoie, mă voi implica personal în aceste discuţii", a declarat, pentru "Gândul", Ion Iliescu.

Crin Antonescu a afirmat în repetate rânduri că nu va accepta schimbarea candidaţilor pentru alegerile locale. Potrivit înţelegerii între social-democraţi şi liberali, în judeţul Buzău, PNL va desemna candidatul pentru Consiliul Judeţean, iar PSD pe cel pentru Primărie. Social-democraţii nu sunt de acord cu această împărţire, cerând să desemneze ambii candidaţi, deoarece funcţiile aparţin deja PSD.

"Ion Iliescu nu înţelege că prin aceste declaraţii irită foarte mult partenerii de alianţă", susţin cei din conducerea PSD.

Situaţia de la Buzău urmează să fie tranşată în zilele următoare de o comisie care va decide ce candidaturi va avea fiecare partid. Problema în cadrul USL este că, dacă se va schimba împărţirea iniţială, vor putea exista pretenţii şi în alte judeţe pentru modificarea înţelegerilor avute. Potrivit acordului USL, liberalii vor desemna candidaţi pentru 19 Consilii Judeţene, iar PSD pentru 22. Chiar dacă s-a vorbit de paritate, liberalii au fost de acord să cedeze în favoarea social-democraţilor câteva Consilii Judeţene.

"Dacă vom avea pretenţii la Buzău, liberalii vor ridica şi ei pretenţii în alte judeţe. În cadrul negocierilor privind împărţirea candidaturilor a existat o cheie la nivel naţional. Dacă într-un singur loc se redeschide discuţia, ea se poate redeschide la nivel naţional, ceea ce poate arunca USL în aer cu doar câteva luni înaintea alegerilor locale", susţin cei din conducerea PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO