Politică

Iliescu se intoarce la sefia PSD. Nastase, condamnat de partid sa candideze la presedintie

24.05.2004, 00:00 27

Presedintele Ion Iliescu se va intoarce in fruntea Partidului Social Democrat (PSD), ca presedinte, dupa ce mandatul de sef al statului va fi fost dus la capat. Stafeta, la Cotroceni, va fi predata - spera PSD -  lui Adrian Nastase. Intr-o singura fraza, presedintele executiv al partidului de guvernamant, Octav Cozmanca a lamurit ieri doua probleme peste care social democratii au lasat sa planeze inceritudinea luni intregi: candidatura lui Adrian Nastase pentru prima demnitate in stat si viitorul politic al lui Ion Iliescu, dupa incheierea mandatului de presedinte al tarii. De altfel, Cozmanca a confirmat ieri ceea ce se banuia, anume ca cel care controleaza de facto partidul este chiar Ion Iliescu. Asadar, viitorul nu va fi diferit de trecut, se va intampla "ceea ce se intampla si in ziua de astazi, daca ati observat lucrurile cu atentie si cred ca ati observat", a spus seful executiv al PSD.
"Il asteptam cu pretuire si respect la partid. Aici ii este locul si nu in alta parte si nu retras intr-o functie onorifica. Acest lucru se va produce cand va preda stafeta si, sunt convins, ca i-o va preda domnului Adrian Nastase. Va veni in functia (Iliescu - n.n.) de presedinte al partidului, nu presedinte de onoare, ci in functie executiva". a prezis ieri Octav Cozmanca viitorul lui Ion Iliescu. Despre sine, Octav Cozmanca a spus ca nu va mai detine pentru multa vreme functia de presedinte executiv, lucru ce presupune ca strategiile privind modificarile la varf avute in vedere in PSD sunt destul de avansate. Revenirea lui Ion Iliescu in fruntea partidului il condamna practic pe Adrian Nastase sa castige cursa pentru Cotroceni. Cel mai bine plasat om din partidul de guvernamant pentru a castiga o astfel de cursa, a refuzat multa vreme sa-si anunte candidatura. Exista, poate, o explicatie: mandatul prezidential, asa cum este el definit de Constitutie, ofera putine pargii pentru un control al administratei. Puterea lui Ion Iliescu, probata in vreme - a se vedea opozitia sa fata de organizarea alegerilor anticipare, dorite de Nastase, fata de introducerea cotei unice de impozitare anuntata de Guvern (opozitie care au paralizat aceste proiecte) - nu deriva din prerogativele sale constitutionale, ci din influenta pe care o exercita in sanul partidului. Marja de manevra a lui Adrian Nastase a fost redusa si dupa ce Mircea Geoana - un alt om cu sanse pentru Palatul Cotroceni - a fost convins sa candideze pentru primaria Capitalei. Ion Iliescu a refuzat pina in prezent sa-si expuna public planurile de viitor. A inovcat o posibila retregere din viata politica, dar nu si de pe scana publica. Recent a admis ca s-ar putea intoarce in partidul pe care l-a creat si consacrat, dar a spus ca i-ar place mai mult o functie onorifica: " Trebuie sa doresc si sa fiu dorit. Este firesc, probabil, pentru ca am fost fondatorul acestui partid, dar la 75 de ani as prefera sa nu mai am nici o functie executiva nici in stat, nici in partid".Dar cel mai mult i-a placut presedintelui sa lase lucrurie in coada de peste. "Imi place sa va las in ceata", le-a spus  el jurnalistilor. Revenirea sa, ca presedinte in PSD, l-ar lasa practic pe Adrian Nastase fara obiectul muncii pentru ca nimeni nu s-a priceput mai bine ca actualul sef al statului sa tina, dupa revolutie, fraiele unul partid.



Am amenintat eu opozitia?
Deocamdata, PSD se concentreaza pentru castigarea localelor, scenariul lui Octav Cozmanca urmand sa fie confirmat, dupa cum a spus, de un viitor congres al partidului care se va desfasura dupa scrutinul din sase iunie.
Cozmanca a declarat ieri ca nu a amenintat opozitia cu interzicerea manifestarilor electorale. El a spus insa saptamana trecuta ca, daca opozitia va continua sa "bruieze" manifestarile electorale ale  PSD nu va mai putea tine nici o manifestare electorala: "Practic, ii avertizez ca nu vor mai putea tine nici un fel de manifestare daca cumva indraznesc sa creeze probleme care nu sunt pe lege sau sunt la limita legii". Cozmanca a spus ca aceasta avertizare vine dupa ce, la Botosani, la mitingul electoral al PSD la care a participat Adrian Nastase, a existat "un grupulet" de oameni care urlau si faceau politica. "Nu am amenintat pe nimeni, dupa cum eronat s-a interpretat in legatura cu interzicerea unor manifestari. Ar fi o prostie, o bazaconie pe care nu pot sa o accept. " s-a repliat ieri strategul PSD. "Am spus ca, daca vor continua cu asemenea manifestari, evident ca vom proceda in consecinta si este posibil ca la o manifestare a lor de 50-60 de oameni sa vina sute de ai nostri si atunci manifestarea respectiva nu se va mai putea tine. Nu ca o sa interzicem. Suntem o republica bananiera in care sa interzica fiecare cum vrea si cand vrea?" Afirmatiile de saptamana trecuta ale presedintelui executiv al PSD au starnit critici din partea opozitiei. Presedintele PNL, Theodor Stolojan, a declarat ca le cere liderilor PSD sa se abtina de la amenintarile la adresa opozitiei pentru ca "acestea oricum nu au nici un efect". Presedintele executiv al PD Emil Boc a calificat avertismentul lui drept "o amenintare specifica" pentru liderul PSD, obisnuit cu "manifestarile electorale de tip comunist". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO