Politică

Care este impactul net asupra bugetului al majorărilor salariale: 1,8 mld. lei, varianta PSD, 2,8 mld. lei varianta Finanţelor. Eugen Teodorovici, PSD: Dacă venim la guvernare vom reduce TVA de la 20% la 19% şi vom majora salariile tuturor bugetarilor cu 10%. Ministrul Finanţelor: Bugetul nu poate susţine acest lucru fără să taie din altă parte

Autor: Cristian Hostiuc

10.11.2016, 20:56 317

Impactul bugetar al majorărilor salariale propuse de PSD pe ulrima sută de metri a campaniei electorale, este cuantificat diferit de Minsitrul Finanţelor, Anca Dragu, şi de fostul ministru, Eugen Teodorovici, senator PSD.

Conform calculelor brute, toate majorările salariale propuse de PSD sunt cuantificate la 4,8 miliarde de lei, o sumă destul de greu de susţinut de buget, în lipsa găsirii unor surse de finanţare.

Eugen Teodorovici spune că impactul net pe buget este de numai 1,8 miliarde de lei, având în vedere că o parte din bani se reântorc în buget prin taxe şi impozite, în timp ce Anca Dragu spune că impactul este de 2,8 miliarde de lei.

Deci la mijloc este un gol de 1 miliard de lei care trebui găsit de undeva.

Pentru anul viitor, creşterea economică estimată de amândoi este de peste 4%.

Anca Dragu spune că bugetul este foarte strâns, la limită, ceea ce nu permite alocări majore, decât cu preţul tăierii resurselor în altă parte, de la investiţii.

De asemenea, ea susţine că bugetul nu poate acomoda în structura actuală reducerea TVA de la 20% la 19% şi nici majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 10%.

La poplul opus, Eugen Teodorovici spune că daca PSD-ul va veni la guvernare, va opera aceste modificări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO