Politică

În 2007 s-a înscris în PD-L, acum a ajuns ministru al comunicaţiilor

În 2007 s-a înscris în PD-L, acum a ajuns ministru al comunicaţiilor

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

09.02.2012, 00:04 1369

Răzvan Mustea - un nume complet necunoscut pentru industria locală IT&C - al treilea om pe care PD-L îl pune din 2008 încoace în fruntea Ministerului de Comunicaţii (după Gabriel Sandu şi Valerian Vreme) - este un economist de 33 de ani care până acum s-a arătat preocupat doar de activităţi din sfera educaţiei (este, de altfel, din 2006, lector universitar la Universitatea Româno-Americană pe care a absolvit-o în 2001).

Răzvan Mustea este fiul unei familii înstărite din judeţul Vrancea, care deţine mai multe companii, spaţii comerciale, dar şi fabrica de textile Vesti-Ro, care lucrează pentru companii ca H&M, Etam, French Connection sau La Redoute. Tatăl lui Răzvan Mustea este un sponsor important al PD-L.

Primii şase ani de carieră ai tânărului sunt legaţi de firma de textile a familiei: imediat după absolvirea liceului, tânărul Răzvan Mustea este angajat la Vesti-Ro, întâi ca şi consultant de vânzări, iar apoi, după ce termină facultatea, ca director de vânzări.

În acelaşi an Răzvan Mustea a avut venituri totale de peste 223.000 de lei, din care aproape o jumătate au venit din chiriile pentru spaţii comerciale din Focşani, care i-au fost cedate de părinţi. În aceste condiţii, nu este o surpriză că Răzvan Mustea are o colecţie de ceasuri şi bijuterii de 60.000 de euro (strânsă în perioada 1996-2008, deci dinainte de a absolvi liceul din Focşani în 1997), dar şi un autoturism Porsche.

Răzvan Mustea s-a căsătorit cu fiica unei alte notabilităţi locale, Horia Furtună, ex-preşedinte al Camerei de Comerţ Vrancea. Împreună cu soţia sa, Aura Mari, Răzvan Mustea are o avere de peste 400.000 de euro, care provine în cea mai mare parte din donaţii ale părinţilor. Doar socrul noului ministru i-a făcut cadou fiicei sale aproape 40.000 de euro în anul 2010.

Nunta celor doi a avut loc în 2003, ceremonia religioasă având loc în Bucureşti, iar petrecerea la Snagov, potrivit Ziarului de Iaşi - care descria atmosfera de la eveniment ca fiind "regească". La nuntă ar fi participat Constantin Grigorică, directorul general al Direcţiei de Finanţe Vrancea, Marian Lungu, comisarul-şef al Gărzii Financiare, generalii Ştefan Oprea şi Eugen Bădălan, vicepreşedintele BCR Bucureşti Ion Niţu, fostul senator Constantin Dinu, Maura şi Cătălin Priboi. Naşi au fost Anca şi Bogdan Fundulea-Popescu. Naşa cuplului era la acea dată colegă cu Răzvan Mustea la Universitatea Româno-Americană, potrivit aceleiaşi surse.

Presa locală a scris că la acea dată (anul 2003) soţia noului ministru, Aura Mari, era farmacistă la Spitalul SRI din Bucureşti. În declaraţiile de avere ale viitorului ministru scrie că soţia Aura Mari a obţinut în 2008 venituri de la SC Farmacia Armoni SRL unde este şi asociat şi de la SC Agroind Focşani. În 2010 singurul venit al soţiei a fost indemnizaţia de creştere a copilului (al doilea pentru cuplu) şi o donaţie de 36.655 de euro de la tatăl său, după vânzarea unei proprietăţi.

Răzvan Mustea s-a înscris în 2007 în PDL - partid finanţat substanţial de tatăl său, iar în iunie 2011 a fost ales preşedinte al organizaţiei de tineret a PDL. A fost susţinut pentru a fi ales în funcţie de Elena Băsescu, fiica preşedintelui României, pe care o cunoştea încă de la începutul anilor 2000, când fuseseră amândoi la studii în SUA la Universitatea James Madison.

Potrivit relatărilor din presa locală, din ziare precum Şansa Vrânceană, nominalizarea lui Răzvan Mustea ca şi candidat la Camera Deputaţilor din partea PD-L a fost primită cu bucurie de organizaţia locală, având în vedere puterea financiară a familiei.

Presa locală a relatat că aspirantul la deputăţie nu s-a dat în lături de la toate activităţile tipice de campanie: a împărţit, spre exemplu, coşuri cu portocale îm­preună cu un alt candidat, Angela Plă­cintă, în Piaţa Moldovei din Focşani.

Dar a avut şi iniţiativa proprie de a împărţi de Sf. Mihail şi Gavril 2.000 de sticle de vin personalizate alegătorilor care aveau aceste nume şi pe care îi avea notaţi pe o listă.

"Această iniţiativă a avut ca scop contactul direct cu cetăţenii din toate clasele sociale", explica la acea dată Răzvan Mustea.

De când a fost ales deputat, noul ministru al comunicaţiilor a fost activ în dezbateri pe alte teme decât IT&C, cum ar fi legea educaţiei. Singura sa conexiune cu domeniul a fost o interpelare adresată în 2011 colegului Valerian Vreme căruia îi reclama tarifele "prohibitive" la roaming şi întreba dacă România se luptă la nivel european să le scadă.


CURRICULUM VITAE

  • 33 de ani

  • absolvent al Facultăţii de Relaţii Comerciale şi Financiar-Bancare Interne şi Internaţionale Universitatea Româno-Americană

  • a urmat mai multe cursuri postuniversitare în special în management la ASE, Colegiul Naţional De Apărare şi Czech Financial Academy (Praga)

PRIORITĂŢI în viziunea ZF

  • Restructurarea şi eficientizarea CN Poşta Română - un mamut cu 35.000 de angajaţi şi a Radiocom. Cele două companii de stat cu pierderi au fost adesea folosite pentru a acorda contracte companiilor apropiate PD-L, iar persoane apropiate şefilor din PD-L au fost angajate în cele două firme.

  • Finalizarea negocierilor dure cu grupul elen OTE şi grupul german Deutsche Telekom în ceea ce priveşte fuziunea Romtelecom cu Cosmote şi listarea pe bursă a unui pachet de acţiuni. Elementul-cheie în discuţii va fi la ce sumă va fi evaluat Romtelecom şi ce procent de acţiuni va mai avea statul român din noua entitate.

  • Finalizarea - împreună cu arbitrul telecom - a strategiei statului pentru megalicitaţia pentru vânzarea de licenţe de telefonie mobilă pentru următorii 10 sau 15 ani şi în care Orange, Vodafone, Cosmote / Romtelecom şi RCS&RDS au interese divergente şi fac fiecare presiuni să obţină condiţii care să le fie favorabile.

Programul de guvernare

  • Urgentarea derulării fazelor primare în cadrul Proiectului de realizare la nivel naţional a unei infrastructuri de broadband (RO-NET).

  • Soluţionarea problemelor întâmpinate de proiectul pentru tranziţia la standardele de televiziune digitală (DVB-T).

  • Realizarea mediului comun informaţional pentru instituţiile administraţiei publice cu realizarea unei analize privind standardele de cost la nivelul administraţiei publice şi eficienţa administrativă privind aplicarea sistemelor TIC în administraţie.

  • Creşterea performanţei şi eficienţei prin reducerea incongruenţelor datelor din sistemele administraţiei publice cu utilizarea extensivă a soluţiilor TIC standardizate şi interoperabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO