Politică

In fata absenteismului, revine in discutie prezenta obligatorie la vot

In fata absenteismului, revine in discutie prezenta obligatorie la vot
05.06.2009, 00:00 382

Este vorba, asadar, de o prezenta dorita de 30%, mai putin deci de o treime dintre cetatenii cu drept de vot. Este o cifra insignifianta daca te gandesti ca in urma cu 20 de ani, 86% dintre romani luat cu asalt sectiile de votare la primul scrutin postcomunist, in care Ion Iliescu a fost ales presedinte al Romaniei.

Din 20 mai 1990 (alegerile au avut loc chiar in Duminica Orbului), prezenta la vot a scazut vertiginos, cu aproximativ 10 procente la fiecare ciclu electoral. Asa s-a ajuns ca in 2008, la alegerile parlamentare - primele alegeri uninominale din Romania - procentul celor care s-au prezentat la vot sa coboare sub 40%.
In mai 2007, doar 44% dintre romani au fost interesati de referendumul privind demiterea sefului statului, iar in toamna aceluiasi an, doar 29% au fost la alegerile europarlamentare, iar 26% la referendumul privind introducerea votului uninominal, pe care l-a dorit, totusi, majoritatea populatiei.
O alta observatie: inainte de aderarea Romaniei la UE (2007), prezenta la vot nu a fost, in niciun scrutin, mai mica de 50%. Dupa integrarea in UE prezenta la vot nu a depasit, in nicio situatie, 50%.
 
Jumatate dintre romani vor prezenta obligatorie
Slaba prezenta la vot indica o slaba reprezentativitate a politicienilor, care, de la an la an, sunt investiti cu incredere de din ce in ce mai putini romani.
Exista totusi un paradox: desi din ce in ce mai putini romani se prezinta la vot, din ce in ce mai multi vor introducerea votului obligatoriu.
Un sondaj CCSB, care va fi facut public astazi de ProDemocratia, indica faptul ca 51% dintre romani vor introducerea votului obligatoriu, in vreme ce 45% se opun. In urma cu doua luni, un sondaj comandat de Institutul de Politici Publice indica faptul ca 43% dintre romani doresc introducerea votului obligatoriu (care a existat intre 1918 si 1947 si este aplicat in mai multe tari europene).
Deputatul liberal Adriana Saftoiu, fost consilier al lui Traian Basescu, care are un proiect de modificare a legii electorale astfel incat sa fie introdus votul obligatoriu din 2012, spune ca prevederea ii va responsabiliza atat pe cetateni, cat si pe politicieni.
"Votul obligatoriu il va forta pe cetatean sa fie informat, sa se autoeduce, pentru ca acum, daca nu merge la vot, refuza din start informatiile pe care i le furnizeaza politicianul. Politicianul isi va concentra resursele pentru dezbateri reale. In prezent, pentru ca oamenii nu mai vin la vot, nici politicienii nu isi mai dau interesul si prefera sa cumpere acea minoritate care de ani buni decide pentru restul. Este vorba si despre excursii, si despre bani, sacose cu ulei, sacose cu faina."
Profesorul Cristian Parvulescu tinde sa ii dea dreptate Adrianei Saftoiu: introducerea votului obligatoriu ar anula frauda electorala.Inainte de aderarea Romaniei la UE (2007), prezenta la vot nu a fost, in niciun scrutin, mai mica de 50%. Dupa integrarea in UE prezenta la vot nu a depasit, in nicio situatie, 50%.
"Nu se poate vorbi de fraude electorale in Grecia sau Cipru, tari asemanatoare cultural cu Romania. Oricum, pe o prezenta mare la vot, sa zicem de 80%, frauda partidelor este insignifianta, in vreme ce la 30% este importanta", afirma Parvulescu.
De-a lungul vremii si alti politicieni, intre care Cristian Diaconescu, actualul ministru de externe, sau deputatul Silviu Prigoana au vorbit despre introducerea votului obligatoriu.
Sunt multi analisti, precum Stelian Tanase, care sustin ca votul obligatoriu este "o prostie" - "a vota este un drept, iar democratia cu forta este un non-sens".
Adriana Saftoiu spune insa ca democratia poate fie educata: "In democratie daca nu ai reflexele corecte, nu mai e democratie, iar reflexele de acest gen se formeaza".
Saftoiu spune ca este nevoie de multa dezbatere inainte de adoptarea unei asemenea legi: in primul rand pentru introducerea votului prin corespondenta, pentru ca la alegerile parlamentare uninominale nu poti sa obligi pe alegator sa mearga in circumscriptie sa voteze, iar apoi pentru modificarea Constitutiei, pentru ca aceasta prevede ca votul este "liber exprimat", iar o interpretare a judecatorilor de la Curtea Constitutionala arata ca "liber exprimat" inseamna "facultativ".
 
Un examen de maturitate pierdut
Reprezentantii Institutului de Politici Publice sustin ca este vina politicienilor, care demonstreaza o incapacitate in mobilizarea la vot.
"Desi acest scrutin ar fi trebuit sa fie un examen de maturitate pentru clasa politica din Romania, prezenta estimata la urne, de sub 20 la suta, este dovada ca partidele romanesti sunt pe cale sa rateze acest examen. De la primele alegeri libere din 1990, interesul si increderea romanilor in puterea de a schimba lucrurile prin vot s-au degradat constant", scriu reprezentantii IPP, care sustin ca in urmatoarele cicluri electorale s-ar putea ajunge la situatia ca nimeni sa nu se mai prezinte la vot.
Presedintele Traian Basescu a cerut si el romanilor sa mearga la vot, "din respect pentru institutiile europene". Stelian Tanase afirma ca nu se poate vorbi despre o lipsa de responsabilitate a cetatenilor, pentru ca tendinta descendenta a prezentei la vot se manifesta si in alte tari din UE, iar tema dezbaterilor este "prea abstracta": "Oamenii nu vad Bruxellesul asa cum ii vad pe alesii uninominali".
La randul sau Cristian Parvulescu spune ca politicienii isi doresc o prezenta scazuta la vot, pentru a putea sa manipuleze mai usor alegerile, afirmand ca frauda electorala are sens doar in conditiile unei prezente reduse.
 
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO