Politică

În lupta din PDL, Boc mizează deschis pe Băsescu, Blaga "nu are voie" să-i rostească numele

În lupta din PDL, Boc mizează deschis pe Băsescu, Blaga "nu are voie" să-i rostească numele

Autor: Iulian Anghel

09.05.2011, 12:41 510

Ce trebuie să faci să rămâi laguvernare? Dincolo războiul care se poartă în PDL pentru şefiapartidului această întrebare macină minţile democrat-liberalilor.Lucrurile sunt foarte serioase.

La alegerile trecute, PDL aobţinut 32% din voturi şi are, astfel, 123 de deputaţi şi 49 desenatori - în total 172 de parlamentari. Dar sondajele sunt crude,PDL mişcându-se acum în zona unui 15-17% din opţiunile devot.

Dacă nimic fundamental nu seschimbă, acest lucru înseamnă că PDL ar putea avea în viitorulLegislativ, jumătate din numărul parlamentarilor din actualalegislatură - ceea ce înseamnă, automat, trecerea în opoziţie, decimai puţină influenţă în teritoriu, mai puţin fraţi şi verişoriangajaţi în structurile locale şi spectrul şomajului deasupracapului celor care au deja un job în adminitraţie.

În faţa acestor cifre, mizacâştigării bătăliei pentru şefia PDL nu mai pare atât deconsistentă pentru unii sau, dimpotrivă, capătă valenţe noi pentrualţii.

Ei, bine, tocmai acest aspect estebine sesizat şi tratat ca atare de principalii competitori încampania electorală internă din PDL care a intrat în aceastăsăptămână pe ultima sută de metri.

Cine va fi "Şeful" capabil săîndepărteze de masa PDL acest spectru îngrozitor?

Ajuns duminică cu caravana saelectorală în fieful Elenei Udrea, Bucureşti, Emil Boc le-aexplicat pdl-iştilor strategia de urmat. Ce spune în esenţă EmilBoc? PDL riscă opoziţiadacă nu menţine parteneriarul strâns cu Traian Băsescu şi coeziuneainternă:"Partidul DemocratLiberal a reuşit în toţi aceşti ani folosind un parteneriat desucces: partid, Guvern, preşedinte. Acest tip de parteneriat afost, este şi va rămane unul de succes pentru Partidul DemocratLiberal".

De cealalată parte, Vasile Blagaare, pare-se, interdicţie de a folosi numele lui Traian Băsescu. Dealtfel, nici nu-l foloseşte des întrucât preşedintele îi esteadversar - recent el a susţinut că Blaga se comportă ca un caporal,iar PDL nu are nevoie de aşa ceva. (Băsescu s-a enervat pentru căBlaga ar fi făcut publică o intrevedere tete-a-tete pe care cei doiau avut-o.) Însă Blaga nici nu-şi permite să-l atace pe şefulstatului.

Pe buzele sale se citeşte însăaceeaşi obsesivă întrbare. Ce se va întâmpla "după"?

Duminică, în vreme ce Boc se aflala Bucureşti, Blaga făcea calcule de la Timişoara, unde îşi promovacandidatura: "Am atrasatenţia că orice echipă va fi aleasă, va rezista patru ani laconducere doar dacă va câştiga alegerile din 2012, ceea ce nu esteun lucru uşor. Nu este o sinecură să fii la conducerea partidului,nu mai suntem la 44% ca acum patru ani de zile. Suntem la sub 20%şi trebuie să ajungem cel puţin la performanţa electorală de lasfârşitul anului 2008".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO