Politică

Încă o demisie din Guvern. Incompatibilităţile decimează echipa lui Ponta

Încă o demisie din Guvern. Incompatibilităţile decimează echipa lui Ponta

Autor: Iulian Anghel

19.06.2012, 14:41 2477

Ministrul culturii, Mircea Diaconu, trebuie să părăsească portofoliul ministerial după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, astăzi, prin sentinţă definitivă, că el este incompatibil întrucât a deţinut, în trecut, funcţia director al Teatrului Nottara concomitent cu demnitatea de senator. O astfel de decizie îi aduce o interdicţie de 3 ani de a mai ocupa o funcţie publică, ceea ce înseamnă că Diaconu trebuie să demisioneze din Guvern.

Decizia Înaltei Curţi vine în urmă unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) formulată în ianuarie 2011. Decizia de incompatibilitate dată de instanţele inferioare a fost contestată de Diaconu, cazul a ajuns la Curtea de Apel, apoi la Înalta Curte care, astăzi, a dat o decizie definitivă în acest caz.

Diaconu ar fi al doilea ministru care demisionează din Cabinetul Ponta după demisia ministrului educaţiei Ioan Mang petrecută la 15 mai, în urma unui scandal de plagiat. Ministru interimar al Ministerului Educaţiei este Virgil Pop. Interimatul ministerial nu poate fi mai mare de 45 de zile (mai sunt 10 zile până la expirarea acestuia), dar premierul amână să o numească pe Ecaterina Andronescu în această funcţie.

Ea are, la rându-i, un proces cu ANI legat de o presupusă incompatibilitate - poziţia de parlamentar şi cea de rector al Universităţii Politehnice Bucureşti. Un alt ministru propus iniţial în echipa lui Ponta, Victor Alistar, nu a putut fi numit în această poziţie tot din cauza unui proces cu ANI pentru o presupusă incompatibilitate de funcţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO