Politică

Indiferent de rezultatul alegerilor, Basescu mizeaza doar pe PD-L

Indiferent de rezultatul alegerilor, Basescu mizeaza doar pe PD-L
13.06.2008, 22:27 12

"Imi va reveni responsabilitatea formarii unui nou guvern. Daca niciun partid nu atinge 51%, ne putem imagina o guvernare puternica minoritara. Si acum avem o guvernare minoritara de doar 20%, asa ca nu vad care ar fi problema daca un partid ar depasi la alegerile viitoare, prin redistribuire, 40%", a declarat seful statului intr-un interviu difuzat, miercuri seara, de postul iesean de televiziune Tele M.
Seful statului a adaugat ca nu ar fi ingrijorat nici in cazul in care s-ar ajunge la o formula guvernamentala care ar rezulta in urma unor aliante politice.
Seful statului nu a pronuntat numele partidului care ar putea conduce tara dupa alegerile legislative, dar consideratiile sale sunt transparente. Cu doar cateva zile in urma, liderul PD-L Emil Boc (PD-L este un partid, singurul de altfel, apropiat sefului statului) sustinea ca tinta democrat-liberalilor este castigarea alegerilor generale cu un scor cat mai apropiat de 50%, astfel incat sa poata forma guvernul viitor.
Ipoteza a fost comentata intr-un interviu la BBC, duminica trecuta, de unul dintre liderii PSD, Viorel Hrebenciuc, si de seful Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), care au sustinut ca, intr-un asemenea scenariu, vor fi organizate alegeri anticipate, intrucat un astfel de executiv nu va avea sustinerea Parlamentului pentru a trece de votul de investitura.
Declaratiile sefului statului, facute cu doar trei zile inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor locale, arata interesul sau si al partidului care il sustine nu neaparat pentru ce va fi acum, ci pentru ce se va intampla in toamna.
Cum va conduce tara un guvern minoritar? Miercuri seara, Basescu a repetat pe jumatate un scenariu avansat de Valeriu Stoica (unul dintre strategii PD-L) facut in urma cu doua luni intr-un interviu pentru ZF. Scenariul arata astfel: PD-L castiga in jur de 40% dintre voturi si, dupa redistribuire se apropie de 45-47%.
Constitutia spune ca presedintele este obligat sa numeasca un candidat pentru pozitia de prim-ministru din randul partidului sau a aliantei care castiga 50% dintre voturi. Acest lucru este, potrivit datelor actuale, cvasiimposibil si, in acest caz, Constitutia ii da dreptul sefului statului sa numeasca un candidat la functia de premier din randul partidelor care intra in Parlament. Evident, spune Stoica, acest premier va fi din randurile PD-L.
Scenariul are antecedente si acest lucru l-a repetat Traian Basescu. Spune el: de ce nu ar fi posibil un guvern minoritar cu o pondere de 40%, de vreme ce actualul guvern rezista de aproape doi ani cu o sustinere parlamentara de doar 20%?
Dar nu pot fi organizate in aceste conditii alegeri anticipate? Nu, spune Stoica si argumenteaza: niciun parlamentar proaspat ales nu risca sa-si piarda mandatul prin organizarea de anticipate.
Cine ar urma sa fie totusi premierul unui astfel de guvern? In interviul pentru ZF, Stoica avansa numele lui Theodor Stolojan.
"Sa ajungem intai acolo (sa formam guvernul - n.n.), a comentat ieri Stolojan, contactat de ZF. Un alt posibil viitor premier ar mai putea fi Mihai Razvan-Ungureanu, fost ministru de externe, actual sef al Serviciului de Informatii Externe, spun surse din PD-L.
PD-L a inceput sa-si puna la punct programul cu care ar urma sa guverneze, in cazul in care acest lucru este posibil. Surse din PD-L au declarat pentru ZF ca filosofia acestui program va fi mentinerea cotei unice de impozitare de 16%. Noutatea programului (care nu va diferi foarte mult de cel cu care in urma cu patru ani Alianta PNL-PD venea la guvernare) ar consta in faptul ca se va merge pe o schema de reducere a deficitelor externe folosindu-se ca parghii ajutoarele de stat permise de Uniunea Europeana: ajutoarele de stat vor fi directionate (acolo unde este posibil) spre sectoarele care cantaresc cel mai greu in deficitul balantei comerciale. Intentia PD-L de a ajunge la guvernare este posibila, potrivit datelor de acum, dar democrat-liberalii nu sunt singurii care isi exprima aceasta intentie. Ieri, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca obiectivul acestui partid este chiar castigarea alegerilor generale. Acelasi lucru l-a spus in urma cu cateva zile si liderul PSD, Mircea Geoana.
Potrivit datelor din primul tur al localelor, PSD si PNL ar strange impreuna (dupa redistribuire) peste 50% din voturi, dar exista o constrangere. Pentru ca presedintele sa fie obligat sa nominalizeze un candidat pentru functia de prim-ministru din randul acestei posibile aliante este nevoie ca ea sa fie inregistrata in prealabil la tribuna. Nu se stie deocamdata care ar fi "pierderile", cel putin in tabara liberala, dar studiile de piata arata ca votantii liberalilor au un profil cu totul diferit de cel al votantilor de stanga.

Presedintele: Iliescu are o atitudine iresponsabila
Presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe fostul sef al statului Ion Iliescu ca are "o atitudine iresponsabila, chemand la izolarea PD-L si a sefului statului", de aceea simte nevoia sa riposteze. "Nu poti sa ceri ca senator si ca fost presedinte al Romaniei sa izolezi un sef de stat sau un partid care are cel mai bun procentaj, fapt confirmat si la alegerile locale. O astfel de chemare la lupta, precum cea formulata de Ion Iliescu, este o atitudine iresponsabila", a spus Basescu. El spune ca Legea Fundamentala ii permite sa reactioneze in astfel de situatii. Declaratiile sefului statului vin dupa indemnul lui Ion Iliescu din seara primului tur al alegerilor locale ca obiectivul tuturor fortelor politice sa fie bararea PD-L, "partidul domnului Basescu".
PD-L si PSD isi disputa titlul de partid victorios in alegerile locale, dupa ce datele Biroului Electoral Central indica cifre similare la mandatele obtinute la consiliile judetene si la primarii. Totusi, intelegerile dintre partide pentru formarea majoritatilor formate in consiliile locale tind sa excluda PD-L din ecuatia puterii: pana in prezent PD-L a obtinut 13 mandate de presedinte de consiliu judetean (ramane in discutie Ilfovul), insa in multe dintre consiliile locale majoritatea este potrivnica presedintelui de consiliu judetean in urma intelegerilor dintre liberali si social-democrati, cu exceptia judetelor Caras, Alba, Arad sau Suceava.
Politicienii din jurul lui Traian Basescu au acuzat politica de izolare impotriva PD-L si in urma cu mai bine de un an, cand 322 de parlamentari s-au pronuntat pentru suspendarea din functie a sefului statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO