Politică

Instituţiile publice verificate de Curtea de Conturi au dat o "gaură" de 700 de milioane de euro la bugetul de stat în 2011

Mediafax Foto//Silviu Matei

Autor: Loredana VOICULESCU, Victor ROTARIU

01.02.2013, 14:24 795

În 2011 instituţiile statului verificate de Curtea de Conturi au adus un prejudiciu total de 263 de milioane de euro la bugetul statului, la care se adaugă alte aproape 430 de milioane de euro care ar fi trebuit, conform legilor în vigoare, să ajungă în vistieria statului (sume trecute la capitoul "venituri suplimentare") dar, din diverse motive, nu au mai fost virate.

În cele mai multe cazuri, prejudiciile au fost aduse bugetului naţional prin acordarea nelegală a unor salarii sau alte beneficii materiale angajaţilor dar şi prin majorarea nelegală a valorilor unor contracte, fie că a fost vorba despre contracte de construcţii sau de achiziţii de diverse servicii. Unele prejudicii au fost create înainte de 2011, dar au fost descoperite abia cu ocazia inspecţiilor derulate de Curte anul trecut.

Impactul financiar negativ, de circa 694 de milioane de euro, asupra bugetului României nu reprezintă totalul la nivel naţional, fiind vorba doar despre concluziile inspectorilor Curţii de Conturi în urma verificării a 2.317 entităţi publice, după cum reiese din raportul Curţii pe 2011, aprobat la finele anului trecut. Raportul prezintă activitatea Curţii în 2012, care a fost desfăşurată în baza bilanţurilor contabile pe anul precedent.

În total, în urma verificărilor, au fost constatate 22.651 de abateri de la disciplina bugetară, economică şi financiar-contabilă, cele mai multe, reprezentând peste 37% din total, fiind cele legate de calitatea gestiunii economico-financiare.

Citiţi mai multe din raportul Curţii de Conturi pe gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO