Politică

Întâlnire strategică la Cotroceni. Boc şi miniştrii discută astăzi despre gestionarea fondurilor europene

Întâlnire strategică la cotroceni.  Boc şi miniştrii discută despre gestionarea fondurilor europene

Foto: Octav Ganea

Autor: Gabriel Pecheanu

24.10.2011, 10:26 205

Premierul Emil Boc şi miniştrii implicaţi în gestionarea fondurilor europene sunt prezenţi, luni, la întâlnirea convocată de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

Între miniştrii care au sosit la Palatul Cotroceni se numără Ghorghe Ialomiţianu, Leonard Orban, Elena Udrea, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Ion Ariton.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Bruxelles, că va avea marţi o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta în mod deosebit legat de utilizarea fondurilor europene.

Şeful statului a precizat, de asemenea, că luni dimineaţă va informa Guvernul legat de discuţiile din Consiliul European de duminică, urmând să susţină ulterior o declaraţie de presă despre riscurile pe care le are România dacă nu se produce o "capitalizare consistentă şi corectă".

"Voi informa Guvernul despre Consiliu şi perspective şi, după ce mă întâlnesc cu reprezentanţi ai Guvernului, voi avea o declaraţie de presă, în care să intru în detalii cu privire riscurile pe care le are România dacă nu se produce o capitalizare consistentă şi corectă", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a declarat, în conferinţa de presă susţinută la Bruxelles, că a atenţionat în mod expres că programul de recapitalizare a băncilor trebuie să aibă în vedere şi menţinerea nivelului de expunere a băncilor din zona euro în românească.

"Nu putem accepta o recapitalizare care să fie adusă la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piaţa românească, pentru a face faţă crizelor din interiorul zonei euro. Şi aşa, întârzierea în decizii ne-a creat probleme deosebite şi în ceea ce priveşte chiar finanţarea deficitelor şi a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns să ne împrumutăm la preţuri mai mari, deci la dobânzi mai mari decât în 2010, când România nu era stabilizată macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului întregii regiuni, pentru că nu s-au luat măsuri la timp în ceea ce priveşte Grecia", a spus şeful statului.

De asemenea, discuţiile de la Cotroceni ar putea viza şi proiectul de buget pe 2012, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

"Pe mine m-au sunat şi voi fi prezent (la întâlnirea de la Palatul Cotroneni - n.r.). Cred că vom discuta despre realizarea bugetului, venituri şi cheltuieli", a declarat Tabără.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO