Politică

Întâlnirile dintre miniştri şi asociaţii din sectoare cheie, la vedere. Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente - 10 întâlniri

Întâlnirile dintre miniştri şi asociaţii din...

Autor: Georgiana Mihalache

16.01.2018, 00:05 225

Pentru prima dată o persoană poate vedea din faţa unui calculator cu ce grupuri sau asociaţii se întâlneşte fiecare ministru sau reprezentant al autorităţilor şi care sunt temele de discuţie la care nu putea avea acces sau de care nu ştia până în prezent.

Pe un site administrat de Ministerul pentru Dialog Social sunt înregistrate într-un calen­dar toate întâlnirile miniştrilor cu asociaţii, sindicate, patro­nate, ONG-uri pentru a-i convinge să preia o iniţiativă sau să modifice o politică publică din domenii importante cum sunt sănătatea, turismul, justiţia sau achiziţii publice.

Registrul Unic al Trans­parenţei Intereselor (RUTI) permite vizualizarea întâlnirilor oficiale şi a temelor de discuţie dintre autorităţi şi companii pentru o mai mare transparenţă în contextul în care activitatea de lobby nu este încă regle­mentată.

Platforma administrată de Ministerul pentru Dialog Social a devenit funcţională în septem­brie 2016, iar până în prezent au fost înregistrate peste 1.600 de întâlniri. Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), una dintre cele mai puternice orga­nizaţii din industria farma, care reprezintă 70% din volumul de afaceri al industriei farmaceutice româneşti, a avut peste 10 întâlniri cu persoane din Ministerul Sănătăţii de la funcţionarea site-ului, potrivit datelor înregistrate pe plat­formă.

„RUTI consolidează cadrul de colaborare între decidenţi şi grupuri specializate, urmând ca în etapele ulterioare să fie evaluată oportunitatea extin­derii acestuia, atât din punctul de vedere al forţei juridice, cât şi al aplicabilităţii sale. În prezent au conturi acti­ve în registru 189 de demni­tari (inclusiv membrii guvernului), 171 de grupuri spe­cializate“, potrivit unui răs­puns la solici­tarea ZF al Mi­niste­rului pentru Dialog Social.

În luna ianuarie, de exemplu, până la 20 ianuarie, când este adăugat ultimul eve­niment, Ministerul Aface­rilor Externe (MAE), cel al Turismului şi Ministerul Sănătăţii sunt înregistrate în total peste 50 de întâlniri cu asociaţii pre­cum ADEM (Asociaţia Distri­buitorilor Europeni de Medica­mente), în cazul Ministerului Sănătăţii, cu tema importului paralel de medicamente, consulul onorific din Chile pentru MAE sau Organizaţia Mondială a Turismului.

De funcţionarea RUTI se ocupă patru persoane care oferă suport metodologic şi mentenanţa platformei.

 

Cum funcţionează platforma

Persoanele desemnate din cabinetele

prim-mi­nistrului, viceprim-miniştrilor, miniştrilor, secretarii de stat publică întâlnirile stabilite cu grupurile specializate înscrise în această platformă, ONG-uri, federaţii, asociaţii, sindicate, patronate. Doar persoanele din partea guvernului pot publica întâlnirile, iar înscrierea grupurilor în platformă este gratuită. În momentul în care se modifică datele întâlnirii sau apar persoane noi, se pot adăuga şi aceste detalii.

Datele cerute la înscriere se referă la tipul organizaţiei (asociaţie, PFA, sindicat), anul înfiinţării sau domeniile de interes, dar şi rezultate financiare sau suma alocată pentru activităţi de influenţare a deciziilor publice. În calendarul de pe site-ul RUTI apar toate întâlnirile stabilite pentru o zi, cine sunt participanţii şi care este subiectul întâlnirilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO