Politică

Iohannis a discutat la telefon cu Trump despre COVID-19. Americanii vor să trimită ventilatoare

Iohannis a discutat la telefon cu Trump despre COVID-19....

Autor: Cosmin Pirv

25.04.2020, 18:21 242

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, sâmbătă, o discuţie telefonică cu preşedintele SUA Donald Trump, pe tema crizei epidemiologice provocate de noul coronavirus. Preşedintele american şi-a exprimat intenţia de a trimite ventilatoare pentru spitalele din România.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, convorbirea telefinică a avut loc la iniţiativa părţii americane.

Klaus Iohannis şi Donald Trump au discutat despre criza epidemiologică generate de noul coronavirus, precum şi despre modalităţile de consolidare a relaţiei transatlantice şi a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

„Preşedintele României a exprimat apreciere pentru sprijinul acordat ţării noastre de către SUA, referindu-se, printre altele, la facilitarea de către partea americană a utilizării avioanelor de transport sub egida Strategic Airlift Capability din cadrul NATO, care au adus în România echipamente de protecţie esenţiale pentru personalul medical. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat şi sprijinul american pentru obţinerea, de către România, a unui echipament de detecţie de tipul RT-PCR, printr-un program al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), finanţat de SUA, precum şi ajutorul de 800.000 de dolari pentru România dedicat exclusiv luptei împotriva pandemiei cu noul coronavirus”, se arată în comunicat.

Cei doi preşedinţi au trecut în revistă măsurile adoptate în ambele state, rezultatele acestora, precum şi planurile de acţiune în perioada imediat următoare în domeniile medical şi economic.

„Preşedintele României a subliniat că una dintre priorităţile autorităţilor române este asigurarea tuturor echipamentelor şi medicamentelor necesare combaterii eficiente a pandemiei. În acest sens, Preşedintele Donald Trump şi-a manifestat intenţia de a trimite ţării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor”, se mai spune în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis a transmis solidaritate cu poporul american şi condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti cauzate de noul coronavirus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO