Politică

Iohannis a promulgat Legea pentru cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică

Iohannis a promulgat Legea pentru cercetare...

Autor: Ema Stoica, Mediafax

30.07.2018, 17:23 436

Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat, luni, decretul de promulgare pentru modificările aduse Ordonanţei Guvernului 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, în vederea redefinirii unor domenii pentru a fi compatibile cu standardele europene.

Noua lege „asigură pentru cercetare-dezvoltare 1% din PIB şi instituie structuri organizatorice corespunzătoare pentru administrarea fondurilor respective, conform prevederilor prezentei ordonanţe”, prevede actul normativ promulgat de preşedinte.

La articolul I al Legii se introduce un nou punct, care prevede că achiziţionarea şi dezvoltarea instalaţiilor obiective speciale de interes naţional sunt asigurate din bugetul statului parţial sau total.

„La articolul I, după punctul 27 se introduce un nou punct, punctul 27, cu următorul cuprins: La articolul 49 alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: Cheltuielile necesare pentru realizarea sau achiziţionarea de noi instalaţii şi obiective speciale de interes naţional, precum şi cheltuielile necesare pentru dezvoltarea instalaţiilor şi obiectivelor existente reprezintă cheltuieli de investiţii finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat. Aceste cheltuieli se cuprind în proiectele bugetului de stat, pe baza listei de investiţii, elaborată de ordonatorii principali de credite, la propunerea academiilor care au în subordine/coordonare institutele şi staţiunile de cercetare, a institutelor naţionale din coordonarea acestora şi cu avizul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare”, se arată în iniţiativa legislativă promulgată.

O altă modificare făcută de Parlament la Legea promulgată de şeful statului prevede că, în cazul unei organizaţii care deţine documentaţie, colecţie sau bază de date de interes naţional, acestea vor trece în administrarea unei alte instituţii publice.

„La articolul I punctul 41, articolul 75, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: (4) În cazul desfiinţării persoanei juridice care păstrează în custodie o documentaţie, colecţie sau bază de date de interes naţional, acestea sunt preluate în custodie de către o altă instituţie publică desemnată de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, rămânând în continuare sub controlul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare sau sunt repartizate unei alte unităţi de cercetare ştiinţifică cu avizul conform al Academiei Române sau al academiilor de ramură”, potrivit sursei citate.

Pe 5 iulie, proiectul de lege care modifică Ordonanţa Guvernului 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică a fost votat de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 261 de voturi pentru şi o abţinere.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai semnat, luni, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, şeful statului a promulgat şi modificările aduse Legii privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni prin care Diaspora va avea dreptul de a studia în limba română în străinătate şi ţările de reşedinţă, la toate nivelurile şi formele de învăţământ, informează Preşedinţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO