Politică

Iohannis a promulgat legea prin care prefecţii pot numi coordonatori interimari în primării

Iohannis a promulgat legea prin care prefecţii pot numi...

Autor: Ştefan Pană

23.12.2015, 15:36 136

Pe 25 noiembrie, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la această OUG. Preşedintele susţinea că deciziile privind funcţionarea primăriilor şi Consiliilor Judeţene trebuie să revină autorităţilor locale şi nu reprezentantului autorităţii executive centrale a statului (prefectul). Preşedintele a susţinut că această OUG "încalcă dispoziţiile art. 115 alin. (6) din Constituţie prin aceea că afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului".

Pe 16 decembrie, Curtea Constituţională a respins sesizarea preşedintelui, astfel încât legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a fost promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis.

Ordonanţa de Urgenţă aprobată de Guvernul Ponta a stârnit controverse în momentul în care a fost discutată în Parlament, liberalii acuzând că aceasta vine în completarea OUG care permitea traseismul în rândul aleşilor locali, dar şi a refuzului Guvernului de a organiza alegeri parţiale.

Astfel, OUG 14/2015 reglementează posibilitatea ca, în situaţia în care primarul se află în imposibilitatea exercitării mandatului şi consiliul local este dizolvat, iar funcţia de secretar al unităţii este vacantă, prefectul, reprezentant al Guvernului în teritoriu, să numească prin ordin o persoană, prin detaşare, care să exercite atribuţiile secretarului unităţii administrativ-teritoriale, pentru rezolvarea problemelor curente ale acesteia, până la organizarea de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a concursului pentru ocuparea funcţiei de secretar al unităţii administrativ-teritoriale. Totodată, este reglementată în mod similar şi situaţia în care preşedintele consiliului judeţean se află în imposibilitatea exercitării mandatului, consiliul judeţean este dizolvat, iar funcţia de secretar al judeţului este vacantă.

O situaţie de acest fel s-a înregistrat în municipiul Rădăuţi, care a rămas fără conducere după ce în 27 aprilie a expirat mandatul secretarului Consiliului Local, primarul este suspendat din septembrie 2014, fiind arestat preventiv şi apoi plasat în arest la domiciliu, iar Consiliul Local a fost dizolvat în 31 martie prin hotărâre a Curţii de Apel Suceava.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO