Politică

Iohannis a semnat decretele de demisie a lui Vâlcov şi de interimat a lui Ponta la Finanţe- 2

Iohannis a semnat decretele de demisie a lui Vâlcov şi...

Autor: Valentina Postelnicu

20.03.2015, 20:56 95

Anunţul a fost făcut de Administraţia Prezidenţială, prin intermediul unui comunicat de presă, în care se precizează că preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, decretul prin care se ia act de demisia lui Darius-Bogdan Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului.

De asemenea, preşedinte Klaus Iohannis a semnat şi decretul prin care se desemnează premierul Victor Ponta, ca ministru interimar al Finanţelor Publice.

Şi premierul Victor Ponta a anunţat, vineri seară, pe Twitter, că va prelua interimatul la conducerea Ministerului Finanţelor până miercuri, confirmând astfel informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX.

"Voi asuma până miercuri, 25 martie, interimatul la MFP! După adoptarea Codurilor Fiscale, voi înainta preşedintelui propunerea pt noul ministru", a scris Ponta pe Twitter.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat anterior, citând surse oficiale, că premierul Victor Ponta ia în calcul să asigure interimatul la Ministerul Finanţelor până miercuri, când Guvernul va adopta proiectele privind noul Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală, urmând să aibă o discuţie pe această temă cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Varianta luată în calcul este ca premierul să preia interimatul la Ministerul Finanţelor, nu neapărat pentru 45 de zile, cât este termenul legal, ci în principal până miercuri, când va fi adoptat Codul Fiscal", au arătat sursele.

Surse politice au declarat totodată agenţiei MEDIAFAX că premierul Victor Ponta a avut discuţii individuale cu Viorel Ştefan, preşedintele comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, cu Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, şi cu Cristian Socol, consilierul său economic, cărora le-a propus postul de ministru al Finanţelor, dar aceştia au refuzat.

La începutul săptămânii, Ponta declara că are trei variante de posibili miniştri, dar că nu ştie cine vrea să fie "kamikaze" la conducerea Finanţelor.

Joi, premierul Victor Ponta a anunţat că a aprobat demisia lui Darius Vâlcov din postul de ministru al Finanţelor, având în vedere cererea DNA de arestare a acestuia, şi că va prezenta în cel mai scurt timp preşedintelui Klaus Iohannis o propunere pentru acest portofoliu.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

Duminică, Darius Vâlcov i-a înaintat premierului Victor Ponta demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, dar Ponta a precizat atunci că acesta va rămâne ministru până la finalizarea noului Cod Fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO