Politică

Iohannis: Evoluţiile din spaţiul european scot la suprafaţă derapaje xenofobe şi rasiste

Iohannis: Evoluţiile din spaţiul european scot la...

Autor: Ana Maria Lazăr

31.03.2016, 19:29 68

"Antisemitismul şi xenofobia riscă să se instaleze în mod <<natural>> într-o atmosferă a lipsei de securitate. Evoluţiile din spaţiul european din ultima vreme scot la suprafaţă, din păcate, derapaje xenofobe şi derapaje rasiste", a afirmat şeful statului, după ce a vizitat pentru Muzeul Holocaustului din SUA.

Preşedintele a remarcat "contribuţia deosebită a României" la colecţiile muzeului şi a constatat că administraţia muzeului este "extrem de mulţumită de aportul ţării noastre".

De asemenea, Iohannis a amintit despre înfiinţarea în România a unui Muzeu al Evreilor şi Holocaustului ,"o instituţie adevărată, organizată la cele mai avansate standarde în materie", şi a declarat că va conta pe sprijinul Muzeului de la Washington pentru schimb de experienţă şi expertiza.

"Vreau să fructificăm potenţialul extraordinar pe care ţara noastră îl are de a se profila ca un centru regional performant şi pregătit să combată orice formă de antisemitism, xenofobie, discriminare şi ură. Am amintit despre progresele pe care ţara noastră a reuşit să le facă într-un timp extrem de scurt şi despre legislaţia în domeniu, una dintre cele mai avansate în spaţiul european. Vreau să spun clar că nu ne vom opri aici", a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că factorii de decizie şi cetăţenii trebuie să mobilizeze pentru a crea un nou impuls, în special în domeniul educaţiei pentru şi despre valorile democratice.

"În acest sens, am lansat ideea organizării unei structuri educaţionale instituţionalizate pentru cursuri şi training-uri pentru funcţionari, oameni politici, diplomaţi, personalul din structurile de ordine şi siguranţă publică, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a discriminării, a urii", a precizat şeful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO