Politică

Iohannis face ture pe la PSD si PNL. PD-L sustine ca totul este un exercitiu

Iohannis face ture pe la PSD si PNL. PD-L sustine ca totul este un exercitiu
30.11.2009, 23:05 148

"Mandatul va fi cat va fi", a spus ieri Iohannis inainteadiscutiilor cu Geoana si Antonescu despre gestionarea viitoruluiguvern, in conditiile in care multi analisti, dar si politicieni,inclusiv din PSD, au pus sub semnul indoielii longevitateacabinetului sau, avand in vedere orgoliile liberalilor sisocial-democratilor.

Cu o zi inainte, Iohannis, care este presedintele ForumuluiDemocratic German din Romania, anuntase cateva conditii pentru aaccepta functia de premier: sa i se permita sa detina functia deprimar timp de 4 sau 6 luni pe durata mandatului de premier, astfelincat sa poata opta pentru una din ele dupa o perioada mai lunga de15 zile, cat este termenul legal pana la care cele doua functiisunt incompatibile si sa aiba un guvern compus din politicieni,care sa nu ii fie impusi.

"Vom avea de-a face cu un guvern politic, constituit dupa unalgoritm politic. Privind persoanele care vor face parte dinguvern, imi rezerv dreptul de a face alegerea", a spusIohannis.

Ieri insa, inainte de a intra la discutiile cu Geoana, primarulSibiului a spus ca nu vor avea loc negocieri pe nume de ministri,ci doar chestiuni "fundamentale".

Primar si premier

Daca va fi desemnat si apoi numit premier de Parlament, KlausIohannis va fi al treilea primar care devine sef al Executivului,dupa Victor Ciorbea (PNTCD), care era primar al Capitalei in 1996cand a preluat sefia guvernului CDR, si Emil Boc (PD-L). Boc era decinci ani primar al Clujului cand a fost desemnat premier alcoalitiei PD-L-PSD, anul trecut in decembrie.

In 1996, Ciorbea a cerut modificarea legii de functionare aGuvernului astfel incat cele doua functii, de primar si premier, sadevina compatibile, astfel incat sa nu fie nevoit sa opteze. Insadupa ce a demisionat in 1998 din Guvern, el a demisionat si de laPrimarie, astfel incat a fost nevoie sa fie organizate noi alegeri.Emil Boc, care a fost demis de Parlament in octombrie, a demisionatdin functia de primar inainte de expirarea termenului legal de 15zile in care trebuie sa opteze. Acum, Iohannis cere prelungireaacestui termen la 4 sau 6 luni, pentru a avea siguranta ca daca nuva putea sa-si duca mandatul la capat sa se poata intoarce linistitla Sibiu.

De altfel, discutiile despre "lungimea" mandatului sau au fostdestul de incinse din primul moment in care s-a pus problemaformarii unui nou guvern, odata cu demiterea lui Boc. S-a vorbit deun mandat de 2-3 luni, pana dupa alegerile prezidentiale, un mandatde 1 an sau un mandat de 3 ani, pana la alegerile parlamentare din2012.

Ezitarile politicienilor in privinta mandatului lui Iohannis aucondus si catre intrebarea daca primarul Sibiului, un politicianfara experienta la nivel mare, va putea sa faca fata jocurilor deinterese de la Bucuresti. Cand au devenit premieri Ciorbea eratotusi un lider central al PNTCD, iar Boc era si este in continuarepresedintele PD-L, in vreme ce Traian Basescu, primar al Capitaleila data la care a fost ales presedinte, ocupase de doua ori functiade ministru, fusese deputat si era de 3 ani presedintele PD si deun an copresedintele Aliantei Dreptate si Adevar. "Va fi un premierbun daca nu va tine de scaun"

Poate Iohannis, care are o reputatie buna ca primar, sacontroleze orgoliile PSD si PNL intr-un guvern care va trebui sascoata Romania din criza? "Sigur ca da, daca nu va deveni dependentde scaun, daca este ferm, Iohannis poate sa conduca acest guvern,poate sa reziste", spune analistul Stelian Tanase.

Nu trebuie sa-l vedem ca pe un salvator, ci ca pe un personajcare merita o sansa prin prisma experientei sale, afirma analistul.Este insa vorba de experienta la nivelul administratiei locale,este aceasta suficienta pentru a gestiona Romania in perioada decriza?

"Si la primarie se lucreaza cu bugete, cu proiecte ca laGuvern", afirma Tanase. "Sa nu uitam si de Traian Basescu, Emil Bocsau Victor Ciorbea, care au fost primari inainte de a preluademnitati inalte. Sunt trei formatiuni politice puternice, PNL,PSD, UDMR plus minoritatile nationale care il sustin, are in spateo coalitie relativ echilibrata si poate fi una de succes la fel cua fost si cea care l-a sustinut intre 1992 si 1996 pe NicolaeVacaroiu, care la acea vreme nu era afiliat formal PDSR-ului",spune si profesorul Cristian Parvulescu.

Asadar, ramane in sarcina lui Iohannis sa controleze guvernul.Potrivit unui protocol initial negociat de PSD si PNL, cele douaformatiuni vor avea doi vicepremieri, care il vor secunda peIohannis si care vor avea atributii importante in zonaadministratiei (Dan Nica) si economiei (Ludovic Orban).

PD-L il sustine in continuare pe Liviu Negoita pentrufunctia de premier

Vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur sustine ca intalnireadintre PSD, PNL si Klaus Iohannis reprezinta "un exercitiu decampanie" si ca partidul sau il sustine in continuare pe premieruldesemnat Liviu Negoita.

"Daca presedintele Senatului, Mircea Geoana, ar fi tratatresponsabil aceste lucruri, ar fi trebuit sa se intalneasca pentrua putea Parlamentul sa se pronunte - doreste Guvernul Negoita saunu doreste - dar a intrat in prelungiri", a spus Flutur.

Intrebat daca PD-L a demarat discutii in vederea formarii unuiguvern PDL-PNL, in cazul in care presedintele Traian Basescu obtineun nou mandat, Flutur a spus: "Nu, nu am discutat nimic. Noi suntemconsecventi, ne sustinem candidatul pe care l-a desmenatpresedintele Romaniei si cred ca la ora la care vorbim asta trebuiefinalizat, daca majoritatea din Parlament va dori".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO