• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.5513
  • Leu / USD5.1379
Politică

Iohannis: În al doilea mandat voi condamna orice manifestare de rasism, xenofobie sau antisemitism

Iohannis: În al doilea mandat voi condamna orice manifestare de rasism, xenofobie sau antisemitism

Autor: Elena Crangasu

22.12.2019, 17:39 49

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, duminică seara, în timpul ceremoniei de Hanuka, la Templul Coral, că în al doilea mandat va sprijini măsurile de educare a noilor generaţii în spiritul toleranţei şi va condamna orice manifestare de rasism, xenofobie sau antisemitism.

”Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi aici, alături de dumneavoastră, pentru a celebra Hanuka 5780. Salut cu prietenie conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi pe toţi membrii comunităţilor evreieşti din ţară. Ca în fiecare an, această Sărbătoare a Luminii îmi oferă prilejul de a vă transmite cele mai calde urări de bunăstare şi pace. În aceste zile de Hanuka, când viaţa tuturor evreilor se reîncarcă cu speranţă, cu puterea credinţei şi cu bucuria de a se afla laolaltă, în sinagogă, în familie şi în societate, sunteţi însoţiţi de respectul şi aprecierea cetăţenilor României, ţară la a cărei libertate, democraţie şi prosperitate aţi contribuit, timp de multe generaţii”, a spus Klaus Iohannis la ceremonia de Hanuka.

El a anunţat că Marelui Rabin Menachen Hacohen i-a fost acordată cetăţenia de onoare a României.

”Sunteţi unul dintre pilonii spiritualităţii iudaice, în România şi în lume, şi un energic apărător al memoriei victimelor Holocaustului. Astăzi, recunoscându-vă meritele, România vă conferă cetăţenia de onoare! Vă felicit şi mă bucură prezenţa dumneavoastră în mijlocul comunităţii evreieşti din ţara noastră, pe care ani la rând aţi slujit-o cu iubire şi devotament. Vă doresc să-i rămâneţi o sursă de inspiraţie, mulţi ani de acum încolo”, a adăugat şeful statului.

Totodată, Iohannis a punctat şi faptul că a promulgat legea prin care se majorează indemnizaţiile supravieţuitorilor Holocaustului.

”Rămân profund angajat în păstrarea şi onorarea memoriei suferinţelor persoanelor persecutate din motive etnice în România mijlocului secolului trecut. Vă încredinţez că în acest al doilea mandat de preşedinte al României voi îndemna la cunoaşterea şi asumarea istoriei de către întreaga societate românească, voi sprijini măsurile de educare a noilor generaţii în spiritul toleranţei şi voi condamna orice manifestare de rasism, xenofobie sau antisemitism. Luminile menorei sunt simbolul rededicării şi inaugurării Templului, dar în ele eu văd şi lumina dialogului între culturi, între etnii şi generaţii, expresia neîntreruptă a fraternităţii şi a iubirii pentru aproapele nostru. Martori la aprinderea primei lumini de Hanuka, vă invit să cultivăm aceste valori, care dau trăinicie bunei noastre convieţuiri şi pe care ne aşezăm viitorul! Hag Hanuka Sameah”, a conchis şeful statului.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0202
Ieri: 4.9427
Azi: 5.1379
Diferență: 0,4772
Ieri: 5.1135
Azi: 5.5513
Diferență: 1,3177
Ieri: 5.4791
Azi: 5.1954
Diferență: 0,3457
Ieri: 5.1775