Politică

Iohannis, întrebat dacă ţine cont de recomandările Parlamentului: "Altă întrebare! "

Iohannis, întrebat dacă ţine cont de recomandările Parlamentului: "Altă întrebare! "

Autor: Dana Stanila

14.02.2017, 12:21 56023

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns ironic marţi, în momentul în care a fost întrebat dacă ţine cont de recomandările Parlamentului în ceea ce priveşte organizarea referendumului, amintind astfel felul de a răspunde a fostului ministru al Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia luată de parlament în privinţa solicitării de a organiza un referendum. Şeful statului a spus că va stabili zilele următoare atât data la care va fi convocat referendumul, cât şi întrebarea la care vor fi invitaţi românii să răspundă.

"Acest referendum este necesar, de aceea am început demersurile. Ce voi face, o să vă spun în zilele următoare. (...) Zilele următoare, când voi decide data şi întrebarea pentru referendum, vom discuta pe larg toate aceste chestuni", a declarat Iohannis.

Preşedintele a fost întrebat dacă va ţine cont şi de recomandările făcute de Parlament în ceea ce priveşte referendumul, însă a răspuns ironic: "Altă întrebare!", făcând aluzie la răspunsul dat de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache atunci când presa i-a cerut lămuriri în privinţa OUG 13.

Iohannis a răspuns criticilor conform cărora şi-ar fi depăşit atribuţiile constituţionale.

"Cu siguranţă am rămas în zona care este rezervată preşedintelui. Însă mediator nu înseamnă doar să vorbesc cu oamenii şi să accept orice abordare. Mediator înseamnă că inclusiv atunci când cineva face un pas greşit, să-i atrag atenţia că este un pas greşit. Medierea include şi acest aspect", a spus preşedintele.

Bugetul, la o prima analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3 la sută. Nu putem să nu vedem că aici avem de a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute în valoare de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis guvernului, care are un punct de vedere propriu pe care îl va transmite şi în spaţiul public”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după discuţiile cu premierul Sorin Grindeanu.

Şeful statului va decide zielele următoare dacă promulgă Legea Bugetului de Stat, sau dacă trimite proiectul de lege înapoi în Parlament.

”În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate astăzi de prim-ministru şi de ministrul Finanţelor, dar, în ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat”, a conchis preşedintele.

 
AFACERI DE LA ZERO