Politică

Iohannis: La anul avem creşteri de impozite şi taxe, fac afirmaţia cu toată responsabilitatea

Iohannis: La anul avem creşteri de impozite şi taxe,...

Autor: Valentina Postelnicu

13.11.2014, 21:13 320

Liderul ACL a precizat că este convins că "vom avea creşteri de impozite şi taxe". "Nu este nicio îndoială asupra acestor chestiuni. Am făcut deja de luni de zile simulări cu colegii care sunt specialişti în domeniu şi am avertizat în nenumărate rânduri. Probabil lumea a crezut că sunt anunţuri de campanie electorală, dar sunt lucruri foarte foarte reale", a spus Iohannis.

El a precizat că acest lucru este clar şi calculele pot fi făcute de oricine: "Pentru 2015, există un plus la cheltuială de cel puţin 15,4 miliarde lei, dacă ţinem cont de tot ce trebuie plătit, şi reducerea CAS, şi cei 2% la bugetul Apărării, creşterile pensiilor".

Întrebat dacă a văzut astfel de documente, Klaus Iohannis a spus: "Există, din informaţii pe surse, calcule care se fac acolo şi care simulează şi creşterile pe cota unică şi creşterile pe diferite impozite şi taxe. Acum câteva săptămâni a fost o discuţie un document, venit tot pe surse, cum că impozitul pe terenuri agricole de opt ori, impozitul pe construcţii, de trei ori".

Iohannis a spus că i-a rugat pe colegii săi să facă o simulare de buget, în momentul în care a văzut că Victor Ponta nu vine cu bugetul pe 2015 în Parlament. "Ei au făcut aceste calcule, ţinând cont de tot ce trebuie plătit, o estimare a veniturilor, pentru că aceste lucruri se pot estima, şi ajungem în zona de deficit bugetar de 3%", a mai spus Klaus Iohannis, precizând că "se ajunge la o zonă sancţionabilă conform regulilor Uniunii Europene, pentru că România s-a angajat la un deficit de 1,4% din PIB".

"Mai mult de dublu decât este angajamentul va fi deficitul bugetar, dacă nu se cresc impozite şi taxe", a menţionat el.

Întrebat dacă, orice ar fi, la anul nu scăpăm de aceste impozite şi taxe, chiar dacă vine PSD sau ACL, Klaus Iohannis a răspuns: "Datorită gestionării catastrofale a finanţelor publice de către Guvernul Ponta, la anul vom avea creşteri de impozite şi taxe. Este o afirmaţie pe care o fac cu toată responsabilitatea", a precizat Iohannis.

Potrivit candidatului ACL, "campania se termină şi lucrurile trebuie plătite". "Guvernul care va fi pus în 2015 va trebui să scoată banii de undeva", a mai spus Iohannis.

Întrebat ce va face cu un guvern care va dori mărirea taxelor şi impozitelor, Klaus Iohannis a spus că "mărirea sau nu a taxelor şi impozitelor este treaba Guvernului, şi va fi un Guvern PSD care va trebui să plătească tot ce a promis Victor Ponta".

"Cetăţenii, evident, vor primi nota de plată, pentru această campanie făcută de Victor Ponta. Nu îmi imaginez că în 2015 vom avea un Guvern care reuşeşte să facă economii de 15 miliarde de lei, ca să astupe această gaură. Sunt convins că vom vedea creşteri de taxe şi impozite. SimulărilE sunt pe 2016, dar la fel de bine pot fi aplicate din 2015, cum putem afla la fel de bine, pe 1 decembrie, după campania electorală, că s-a terminat şi cu reducerea CAS. Aceste lucruri sunt posibile şi trebuie să avem diferite scenarii", a mai afirmat Klaus Iohannis.

Edilul a mai spus că "banii aceia trebuie plătiţi, indiferent cine guvernează în 2015".

"Ceea ce cred eu că se va întâmpla, dacă va rămâne guvernul PSD până la sfârşit, este să avem creşteri de taxe şi impozite pentru a acoperi aceste sume, dar fără a exista o gândire cum să dezvolte totuşi economia, iar dacă avem alt guvern, dacă vom schimba guvernul şi vine unul care înţelege nevoia de dezvoltare economică, se pot lua măsuri care sigur nu vor face o diferenţă într-o lună de zile, dar care prevăd deja ce se întâmplă în anii următori", a mai afirmat candidatul ACL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO