Politică

Iohannis: Nu putem tolera ca cei vinovaţi de crime împotriva umanităţii să doarmă liniştiţi

Iohannis: Nu putem tolera ca cei vinovaţi de crime...

Autor: Ana Petrescu

26.06.2018, 19:53 116

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, fără a îl nomininaliza pe fostul preşedinte Ion Iliescu, pus sub acuzare în dosarul Revoluţiei, că nu putem tolera ca vinovaţii de crime împotriva umanităţii "să doarmă liniştiţi".

"Condamnarea ororilor comunismului şi valorizarea rezistenţei comuniste au fost angajamente pe care mi le-am asumat încă de la preluarea mandatului de Preşedinte al României. Nu întâmplător am ales să ofer prima decoraţie domnului Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, ca o recunoaştere a sacrificiului celor care au luptat pentru libertate. (...) În acest demers de cunoaştere şi asumare a trecutului, este fundamentală sancţionarea faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa demnităţii umane. Constat însă că, în privinţa investigării crimelor comunismului, ne aflăm într-o situaţie de blocaj. Nu putem tolera ca cei vinovaţi de crime împotriva umanităţii să doarmă liniştiţi. Instituţiile abilitate au obligaţia să acţioneze imediat în acest sens", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de decorare a unor foşti deţinuţi politici care a avut loc marţi seară la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a adăugat că politicienii care se declară victime ale abuzurilor justiţiei, catalogându-se drept "condamnaţi" sau "deţinuţi politici", murdăresc memoria celor care s-au sacrificat pentru democraţie şi libertate.

"V-aţi pus viaţa în slujba unui crez suprem – acela de a apăra, cu orice preţ, valorile democratice şi drepturile fundamentale. Aţi fost supuşi unor tratamente inumane, aţi renunţat la familie, v-aţi sacrificat libertatea pentru că aţi crezut în viitorul democratic al acestei ţări. V-aţi împotrivit cu stoicism dictaturii, iar rezultatul luptei dumneavoastră se vede în parcursul democratic pe care România şi l-a asumat după 1990. De aceea, politicienii care azi se declară victime ale abuzurilor justiţiei şi etalează fără nicio urmă de bun-simţ eticheta de «condamnaţi» sau «deţinuţi politici» ar trebui să nu mai întineze memoria dramelor prin care aţi trecut cu atâta demnitate. Am susţinut, în diferite rânduri, necesitatea prezervării memoriei naţionale şi importanţa cultivării spiritului civic. În acest sens, memoria comunismului va putea fi pusă în valoare în cadrul unui Muzeu al Comunismului, proiect pe care îl susţin în continuare", le-a mai transmis Iohannis foştilor deţinuţi politici.

La Palatul Cotroceni a avut loc marţi seară o ceremonie de decorare a unor foşti deţinuţi politic de către preşedintele Klaus Iohannis.

Fostul preşedinte Ion Iliescu este pus sub acuzare în dosarul Revoluţiei pentru infracţiuni contra umanităţii comise în perioada 27-31 decembrie 1989.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO